04.04.2019, Iași (Catholica) – În urma propunerii Consiliului Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Excelenței Sale Cardinalul Luis Francesco Ladaria Ferrer SJ, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței și președinte al Comisiei Pontificale Ecclesia Dei și al Comisiei Pontificale Biblice din Vatican, i-a fost oferit titlul de doctor honoris causa al acestei Universități, miercuri, 3 aprilie 2019, în Aula Magna „Mihai Eminescu”. Membrii Comisiei responsabili de această decernare au fost: prof. univ. dr. Mihaela Onofrei (ordonator de credite, UAIC), prof. univ. dr. Henri Luchian (prorector UAIC), PS Petru Gherghel (Episcop al Diecezei de Iași), PS Miguel Maury Buendia (Nunțiu apostolic în România și Republica Moldova), conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu (decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică), conf. univ. dr. pr. Iulian Faraoanu (director al Departamentului de Teologie Romano-Catolică) și prof. univ. dr. pr. Emil Dumea (Facultatea de Teologie Romano-Catolică).

În atmosfera de pregătire a vizitei Papei Francisc în România, evenimentul ce s-a desfășurat în această zi este un pas de apropiere între Vatican și România, o întâlnire a unei personalități atât academice cât și ecleziale cu mediul academic român. Motivul unei asemenea inițiative a fost clar exprimat de către conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu, în cadrul rostirii Laudatio în onoarea laureatului. Motivul este unul dublu: pe de o parte, este recunoașterea realizărilor pe care Eminența Sa le-a adunat în cei peste 30 de ani de activitate didactică și de cercetare teologică, iar pe de altă parte este recunoașterea importanței pe care a avut-o și o are în cadrul comunității noastre locale, academice și ecleziale. Diploma de decernare a acestui titlu i-a fost conferită de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei.

Cu ocazia acestui eveniment, Cardinalul Luis Ladaria SJ a ținut o conferință pe tema „Ascultarea credinței”. Pr. Ștefan Lupu a subliniat în cadrul Laudatio că ceea ce iese în evidență la prof. Ladaria este relația dintre virtuțile personale și modul de a face teologie, fiind recunoscut nu pentru că învață teologie, ci pentru că învață căi. Drept dovadă, în cadrul conferinței sale ne-a dat o lecție nu despre ceea ce este credința, ci despre cum se trăiește credința în ascultare. Această ascultare este una care izvorăște din harul lui Dumnezeu, care îmbracă chipul ascultător al lui Cristos și care se trăiește în sânul familiei Bisericii. Credința izvorăște din ascultarea Cuvântului Divin și se împlinește în ascultarea filială față de Dumnezeu. Prin intermediul acestei conferințe am pătruns secretul unei activități teologice rodnice, activitate pe care o ovaționăm cu această ocazie. (Ciprian Fechetă pentru Ercis.ro)

Sursa: Ercis.ro

Exprimaţi-vă opinia