Papa Francisc

29.03.2019, Vatican (Catholica) – „A primi prin intermediul preotului iertarea păcatelor este o experiență mereu nouă, originală și inimitabilă. Ne face să trecem de la faptul de a fi singuri cu mizeriile noastre și cu acuzatorii noștri, ca femeia din Evanghelie, la faptul de a fi ridicați și încurajați de Domnul, care ne face să repornim.” Astfel a spus Papa Francisc la celebrarea penitențială de astăzi, vineri, 29 martie 2019, din Bazilica San Pietro. După predică Sfântul Părinte a ascultat spovezile câtorva credincioși și s-a spovedit el însuși.

Pornind de la episodul cu femeia prinsă în adulter și întâlnirea ei cu Cristos, Pontiful a amintit de gestul misterios al lui Isus de a scrie cu degetul pe pământ. „Nu știm ce anume a scris și probabil că nu este lucrul cel mai important: atenția Evangheliei este pusă de fapt pe faptul că Domnul scrie. Vine în minte episodul de la Sinai, când Dumnezeu a scris tablele Legii cu degetul său, exact cum face Isus acum. După aceea Dumnezeu, prin intermediul profeților, a promis să nu mai scrie pe table de piatră, ci direct pe inimi, pe tablele de carne ale inimilor noastre.” Isus, a continuat el, scrie în inima omului și „ne eliberează de răul pe care îl avem înăuntru, de păcatul pe care Legea putea să îl împiedice, dar nu să îl înlăture”.

Problema este că răul are o putere seducătoare: „atrage, vrăjește”, a continuat el. Pentru a ne dezlipi de rău nu ajunge angajarea noastră, ci este nevoie de o iubire mai mare. „Fără Dumnezeu nu se poate învinge răul: numai iubirea Sa ridică dinăuntru, numai duioșia sa revărsată în inimă ne face liberi. Dacă vrem eliberarea de rău trebuie dat spațiu Domnului, care iartă și vindecă. Și face aceasta mai ales prin Sacramentul pe care îl celebrăm. Spovada este trecerea de la mizerie la milostivire, este scrierea lui Dumnezeu în inimă. Acolo citim de fiecare dată că suntem prețioși în ochii lui Dumnezeu, că El este Tată și ne iubește mai mult decât ne iubim noi pe noi înșine. […] A primi prin intermediul preotului iertarea păcatelor este o experiență mereu nouă, originală și inimitabilă. Ne face să trecem de la faptul de a fi singuri cu mizeriile noastre și cu acuzatorii noștri, ca femeia din Evanghelie, la faptul de a fi ridicați și încurajați de Domnul, care ne face să repornim.”

Revenind la femeia prinsă în adulter, Sfântul Părinte a invitat ca după Spovadă să rămânem ca ea cu privirea îndreptată spre Isus care tocmai ne-a eliberat: „nu spre mizeriile noastre, ci spre milostivire”. „Domnul ne cunoaște, știe că lupta interioară este dură, că suntem slabi și înclinați să cădem, adesea recidiviști în a face răul. Și ne propune să începem să fim recidiviști în bine, în a cere milostivire. El va fi cel care ne va ridica din nou și va face din noi creaturi noi. Așadar să repornim de la Spovadă, să redăm acestui Sacrament locul pe care îl merită în viață și în pastorație!” Și a încheiat astfel: „Domnul, care ne cunoaște, ne iubește și ne eliberează de rău. Să intrăm în această întâlnire, cerând harul de a-l redescoperi.”

Exprimaţi-vă opinia