Cardinalul Luis F. Ladaria va deveni Doctor Honoris Causa al Universităţii “Al.I. Cuza” din Iaşi

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi va conferi titlul de Doctor Honoris Causa Eminenţei Sale cardinalului Luis F. Ladaria, SJ, prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei şi preşedinte al Comisiei Pontificale “Ecclesia Dei” şi al Comisiei Pontificale Biblice din Vatican. Evenimentul va avea loc în Aula Magna “Mihai Eminescu”, miercuri, 3 aprilie 2019, începând cu ora 11.00.

Motivul pentru care Consiliul Facultăţii de Teologie Roman-Catolică l-a propus pe profesorul şi cardinalul Ladaria Senatului Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” în vederea acordării titlul de Doctor Honoris Causa este dublu. Primul constă în recunoaşterea realizărilor pe care Eminenţa Sa le-a adunat în cei peste 30 de ani de activitate didactică şi de cercetare teologică la Universitatea Pontificală “Comillas” din Spania şi la Universitatea Pontificală “Gregoriana” din Roma. Al doilea motiv se referă la ceea ce Eminenţa Sa reprezintă pentru comunitatea noastră locală, academică şi eclezială, ca membru al Societăţii lui Isus şi ca prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei din Vatican.

Luis Francisco Ladaria Ferrer s-a născut la Manacor (Insulele Baleare – Mallorca), la 19 aprilie 1944. Prima etapă a formării sale academice a avut loc în oraşul natal, în colegiul iezuiţilor din Palma de Mallorca, după care şi-a continuat studiile superioare la Universitatea Naţională din Madrid, unde a obţinut licenţa în drept, în anul 1966. Puţin timp după aceea, la 17 octombrie 1966, a intrat în Societatea lui Isus, unde începe a doua etapă a formării sale, cea în domeniul teologiei. A urmat studiile de filosofie în cadrul Universităţii Pontificale “Comillas” din Madrid, iar pe cele de teologie la Facultatea Filosofico-Teologică “Sankt Georgen” din Frankfurt, condusă de părinţii iezuiţi, unde a obţinut licenţa în teologie.

La 29 iulie 1973, Luis Ladaria a primit hirotonirea preoţească, după care a plecat la Roma, pentru a-şi continua studiile la Universitatea Pontificală Gregoriana. În 1975, a obţinut doctoratul în teologie cu lucrarea “Duhul Sfânt la sfântul Ilariu din Poitiers”.

După obţinerea doctoratului în teologie, pr. Luis Ladaria va lucra mai mult de 30 de ani ca profesor, mai întâi la Universitatea Pontificală “Comillas” din Madrid, unde a predat Antropologie teologică, apoi, din 1984, la Universitatea Gregoriana din Roma, unde a predat Antropologie, Escatologie şi Teologie trinitară. Între 1986 şi 1994 a fost şi vicerector al acestei prestigioase Universităţi, condusă de Societatea lui Isus, moştenitoare a Colegiului roman fondat de către sfântul Ignaţiu de Loyola.

Începând cu anul 1992, pentru o perioadă de cinci ani, a fost membru al Comisiei Teologice Internaţionale, apoi, tot pentru o perioadă de cinci ani, între 2004 şi 2009, a fost secretarul acestei comisii.

În anul 1995 a fost numit consultant în cadrul Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei. Astfel, prin munca sa academică şi didactică, a adus un serviciu calificat teologiei prin relaţia sa cu magisteriul Bisericii. Acest serviciu va atinge punctul culminant la 9 iulie 2008, când papa Benedict al XVI-lea l-a numit secretar al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, primind şi hirotonirea episcopală în data de 26 a aceleiaşi luni. În această calitate a fost numit consultor la Congregaţia pentru Episcopi şi, în 2009, consultor la Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creştinilor, iar din 2011, şi la Consiliul Pontifical pentru Pastoraţia Sănătăţii.

La 19 mai 2014, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Pontificale din Salamanca şi, la 2 octombrie 2014, al Universităţii Pontificale Comillas din Madrid.

La 1 iulie 2017, a fost numit de papa Francisc prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei şi preşedinte al Comisiei Pontificale “Ecclesia Dei” şi al Comisiei Pontificale Biblice din Vatican. A fost creat cardinal în cadrul consistoriului din 28 iunie 2018.

(Conf. univ. dr. pr. Ştefan Lupu pentru www.ftrc.uaic.ro

Exprimaţi-vă opinia