Papa semnând exortația

25.03.2019, Loreto (Catholica) – În solemnitatea Bunei Vestiri, Papa Francisc a subliniat importanța familiei și căsătoriei pentru societate. De asemenea a numit-o pe Fecioara Maria model pentru fiecare vocație. „Este necesar să se redescopere planul trasat de Dumnezeu pentru familie, pentru a-i reafirma măreția și caracterul de neînlocuit în slujba vieții și a societății”, a susținut el pe 25 martie, în contextul vizitei făcute la Sanctuarul Sfintei Case din Loreto, Italia. Este vorba de locul unde este conservată construcția despre care tradiția spune că a fost locul unde Fecioara Maria s-a născut, a crescut și a fost salutată de îngerul Gabriel la Buna Vestire. Documentația istorică arată că această Casă a fost adusă din Palestina în Italia în sec. XIII. Sfânta Casă găzduiește și statuia Fecioarei de la Loreto.

Sfânta Casă a Mariei este „casa familiei”, a spus Papa în discursul de la întâlnirea cu credincioșii. „În situația delicată a lumii de astăzi, familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie asumă o importanță și o misiune esențiale.” De asemenea, „Sfânta Casă este casa tinerilor, pentru că aici Fecioara Maria, tânăra plină de har, continuă să vorbească noilor generații, însoțind pe fiecare în căutarea propriei vocații.” Și a susținut că „Maria este modelul oricărei vocații și inspiratoarea oricărei pastorații vocaționale: tinerii care sunt în căutare sau se întreabă cu privire la viitorul lor, pot găsi în Maria pe cea care îi ajută să discearnă proiectul lui Dumnezeu cu privire la ei înșiși și forța pentru a adera la el.”

Vorbind despre Loreto ca despre „un loc privilegiat unde tinerii pot veni în căutarea propriei vocații, la școala Mariei”, Sfântul Părinte și-a exprimat dorința relansării de centre „Papa Ioan Paul al II-lea” în Italia și în lumea întreagă. Astfel de centre să fie locuri unde „tinerii și educatorii lor pot să se simtă primiți, însoțiți și ajutați să discearnă”. Concret le-a cerut capucinilor din Loreto să extindă orarul de la Bazilică „în timpul serii și chiar a începutului nopții atunci când sunt grupuri de tineri care vin să se roage și să discearnă vocația lor. Sanctuarul Sfintei Case de la Loreto, și din cauza situării sale geografice în centrul peninsulei, se prestează pentru a deveni, pentru Biserica din Italia, loc de propunere pentru o continuare a întâlnirilor mondiale ale tinerilor și ale familiei. De fapt, este necesar ca entuziasmului pregătirii și celebrării acestor evenimente să îi corespundă după aceea realizarea pastorală, care să dea trup bogăției conținuturilor, prin propuneri de aprofundare, de rugăciune și de împărtășire.”

Vizita de astăzi din Loreto a inclus o Liturghie celebrată în interiorul Sfintei Case, un discurs și conducerea celor prezenți în rugăciunea Angelus. După Liturghie, Papa a semnat exortația post-sinodală, ce vine în urma Sinodului Episcopilor din 2018, despre tineri, credință și discernământul vocațional. Documentul, adresat tinerilor Bisericii, este intitulat „Christus vivit” (Cristos trăiește) și va apărea integral pe 2 aprilie. Din Loreto Papa le-a amintit participanților misiunea încredințată lor de Dumnezeu: „să duceți Evanghelia păcii și a vieții contemporanilor noștri adesea distrași, cuprinși de interese pământești sau cufundați într-un climat de ariditate spirituală. Este nevoie de persoane simple și înțelepte, umile și curajoase, sărace și generoase. Așadar, persoane care, la școala Mariei, primesc fără rezerve Evanghelia în propria viață. Astfel, prin sfințenia poporului lui Dumnezeu, din acest loc vor continua să se răspândească în Italia, în Europa și în lume mărturii de sfințenie în orice stare de viață, pentru a reînnoi Biserica și a însufleți societatea cu plămada Împărăției lui Dumnezeu.”

Pontiful a încheiat desigur adresându-se în rugăciune Fecioarei Maria: ea „să îi ajute pe toți, în special pe tineri, să parcurgă drumul păcii și al fraternității întemeiate pe primire și pe iertare, pe respectarea celuilalt și pe iubirea care este dăruire de sine. Mama noastră, stea luminoasă de bucurie și de seninătate, să dăruiască familiilor, sanctuare ale iubirii, binecuvântarea și bucuria vieții. Maria, izvorul oricărei mângâieri, să aducă ajutor și întărire celor care sunt în încercare.”

Exprimaţi-vă opinia