Bucureşti: Papa Francisc a inaugurat prin videoconferinţă centrul Fundaţiei “Scholas Occurrentes” din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA)

Papa Francisc a inaugurat joi, 21 martie 2019, prin videoconferinţă, noul centru al Fundaţiei “Scholas Occurrentes” din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti.

“Este un pas în plus, în care creativitatea centrelor interacţionează cu activitatea clasică desfăşurată într-o universitate, iar creativitatea dintre instituţii face ca lumea să meargă mai departe”, a declarat papa Francisc.

Alături de Sanctitatea Sa, s-au aflat prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, şi prof. univ. dr. Iordan Gh. Bărbulescu, preşedintele Senatului SNSPA, care i-a adresat papei mulţumiri prezentându-i totodată acordul semnat între Fundaţia Scholas Occurrentes şi universitatea românească:

“Avem deja un plan concret în privinţa activităţilor pe care le vom desfăşura în perioada imediat următoare. Vom organiza un congres despre dezvoltarea sustenabilă şi două întâlniri cu tinerii din Balcani şi din Europa de Est. Vă aşteptăm cu drag în România”, a afirmat preşedintele Senatului SNSPA.

Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, i-a adresat Suveranului Pontif invitaţia de a vizita centrul şi de a cunoaşte comunitatea SNSPA.

Un mesaj de mulţumire şi apreciere a fost adresat şi de către ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Prezentă în centrul găzduit de SNSPA, prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu i-a transmis papei Francisc că este aşteptat în România de către întreaga şcoală românească.

“Sanctitatea Voastră, cu mare bucurie şi mare emoţie de aici, din România, vă transmitem mulţumirile noastre că aţi ales această ţară şi aţi ales o universitate din România. Vă aşteptăm cu mare drag în această primăvară în vizita pe care o veţi face în România. Sunt convinsă că veţi cunoaşte la faţa locului şi şcoala românească, şi ea vă aşteaptă cu drag şi bucurie”, a afirmat Ecaterina Andronescu.

Prezent la eveniment, ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, şi-a manifestat convingerea că proiectul derulat în parteneriat cu SNSPA se va dezvolta şi în celelalte ţări din regiune.

“Este o onoare pentru mine să particip la inaugurarea noului centrul regional Scholas Occurrentes pentru dezvoltare, care a fost creat de Fundaţia şi de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Am convingerea că acest proiect se va dezvolta în toate regiunile şi va oferi tinerilor posibilitatea de a derula proiecte comune, posibilitatea de a-şi spune părerile în legătură cu evoluţia sistemul educaţional din România, dar mai presus de toate, acest centru va da tinerilor posibilitatea de a-şi exprima propriile păreri şi vocea lor să fie auzită”, a declarat Teodor Meleşcanu.

În cadrul videoconferinţei, papa Francisc a urat bun venit şi centrelor Fundaţiei Scholas Occurrentes din Panama, Portugalia şi Italia.

*

“Programming for Peace” – “Programând pentru pace”. Un proiect internaţional ambiţios şi articulat, care implică experţi în informatică şi în noile tehnologii şi care va permite la milioane de copii din lume să înveţe să “programeze” cu o optică etică, angajându-se cu şi mai multă putere şi entuziasm pentru căutarea păcii, a fost lansat joi, 21 martie 2019, de papa Francisc, vizitând sediul vatican al Scholas Occurentes, de lângă palatul “Sfântul Calixt” la Roma. Obiectivul reţelei Scholas, creată de pontif în anul 2013, care astăzi numără peste 450.000 de agenţii educative în 190 de ţări, este acela de a atrage şcolile publice şi private, de diferite confesiuni religioase, în realizarea unui vis: a transforma lumea într-o clasă fără pereţi unde toţi copiii, mai ales cei mai săraci, să poată trăi şi acţiona sub semnul păcii şi al binelui comun.

După lansarea unei aplicaţii dezvoltate de trei foarte tineri programatori, papa a putut dialoga cu copii şi a ascultat mărturiile celor care au participat la programe artistice, sportive şi tehnologice. Au luat cuvântul în cadrul întâlnirii tineri din noile sedii Scholas, inaugurate în Panama, Portugalia, Italia şi România, legaţi cu pontiful în videoconferinţă.

Un alt îndemn pe care papa Francisc l-a adresat copiilor a fost de a cultiva dialogul cu persoanele în vârstă: “Aceasta este provocarea de astăzi, pe care tinerii trebuie să o abordeze: dialogul cu persoanele în vârstă, pentru că dată tinerii merg singur, îşi pierd rădăcinile, pierd sensul istoriei, pierd apartenenţa. Iar persoanele în vârstă, dacă nu pot să dea toate acestea tinerilor, se simt izolaţi şi mor de tristeţe”. Numai astfel, cum se citeşte în Cartea profetului Ioel, persoanele în vârstă vor visa şi tinerii vor profeţi, unii cu ajutorul celorlalţi.

Întâlnirea cu papa s-a încheiat cu un gest cu o puternică valoare simbolică. Un grup de copii au umplut cu apă binecuvântată de la un izvor vasele pe care le aveau şi au împărţit acea apă tuturor celor prezenţi. “Fie ca Dumnezeu să ne facă apă vie”, a fost rugăciunea papei Francisc, care apoi i-a salutat pe fiecare dintre copiii prezenţi, înainte de a se întoarce în Vatican.

Fundaţia “Scholas Occurrentes”, organizaţie internaţională creată de papa Francisc la 13 august 2013, este prezentă în 190 de ţări şi este actualmente cea mai mare mişcare studenţească la nivel mondial. Fundaţia are ca obiectiv fundamental promovarea culturii păcii şi a întâlnirii şi cuprinde şcoli şi reţele aparţinând tuturor confesiunilor religioase şi realităţilor laice, atât publice, cât şi private.

(Prelucrare după www.snspa.ro şi www.vaticannews.va de Ovidiu Bişog)

Exprimaţi-vă opinia