Papa Francisc

19.03.2019, (Catholica) – Pentru a frâna tentația, frecventă în cei care ocupă funcții politice sau administrative, de a gestiona resursele de o manieră lipsită de transparență, mai mult, urmărind numai scopuri clientelare sau de simplu consens electoral, este necesar un control riguros al cheltuielilor publice, a spus Papa Francisc primind luni, 18 martie 2019, în audiență, conducerea Curții de conturi a Italiei. Judecătorii, personalul administrativ și rudele acestora au fost însoțiți de președintele Curții, dr. Angelo Buscema.

„Binele persoanei umane, înțeleasă întotdeauna în dimensiunea ei relațională și comunitară, trebuie să constituie criteriul esențial al instituțiilor și programelor unei națiuni”, a spus Pontiful în discursul său. Acest principiu este de importanță fundamentală pentru a desfășura cu înțelepciune delicata funcție de magistrat contabil: „aceasta cere nu doar o elevată profesionalitate și specializare, dar mai întâi de toate o conștiință personală dreaptă, un ascuțit simț al justiției, un efort generos față de instituții și de comunitate. „Controlul riguros al cheltuielilor frânează tentația, frecventă în cei care ocupă funcții politice sau administrative, de a gestiona resursele nu de o manieră vizibilă, ci în scopuri clientelare sau de simplu consens electoral.”

Referindu-se, mai departe, la rolul pe care magistratura contabilă îl ocupă pentru colectivitate, „în special în lupta neîntreruptă împotriva corupției”, Papa a spus că aceasta este „una din rănile cele mai deschise ale țesutului social, pentru că îl afectează greu atât pe plan etic cât și pe plan economic: prin iluzia unor câștiguri rapide și ușoare, în realitate îi face mai săraci pe toți, făcând să lipsească întregului sistem încrederea și transparența”. „Corupția înjosește demnitatea individului și fărâmițează toate idealurile bune și frumoase. Societatea în ansamblul său este chemată să se angajeze concret pentru a contrasta cancerul corupției în diferitele sale forme.”

Papa a îndemnat conducerea Curții de Conturi să trăiască acest timp al Postului Mare ca pe „o ocazie de a-și fixa în profunzime privirea asupra lui Cristos, Învățător și Mărturisitor de adevăr și dreptate”. „Isus Cristos ne îndeamnă să înfruntăm răul pe față și să mergem la rădăcina problemelor. Ne învață să plătim în prima persoană în această luptă, nu pentru căutarea unui eroism veleitar și pentru un protagonism greșit înțeles, ci cu smerita tenacitate a celui care își îndeplinește munca, deseori ascunsă, rezistând la presiunile pe care lumea nu încetează să le exercite”. (pr. Adrian Dancă pentru Vatican News România)

Exprimaţi-vă opinia