Papa Francisc

12.03.2019, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a trăit și trăiește o perioadă intensă din care nu lipsesc adunările sinodale și călătoriile apostolice. Cel de-al șaselea an de pontificat a fost caracterizat de plaga abuzurilor și de suferința cauzată de unele atacuri interne: răspunsul a fost îndemnul de a ne întoarce la inima credinței – se spune în articolul de fond al directorului editorial Andrea Tornielli pe care vi-l propunem în contextul aniversării alegerii Papei Francisc în Scaunul lui Petru, la 13 martie 2013, în urmă cu șase ani.

«Cea de-a șasea aniversare a alegerii la sediul lui Petru îl găsește pe Papa Francisc activ într-un an dens de importante călătorii internaționale, marcat – la început și la sfârșit – de două evenimente „sinodale”. Întâlnirea dedicată protecției minorilor, cu desfășurare în Vatican, în luna februarie, cu participarea președinților Conferințelor Episcopale din întreaga lume și adunarea specială a Sinodului Episcopilor pentru Amazonia care va avea loc tot în Vatican, în luna octombrie [n.n. între 6-27 octombrie 2019].

Un impact considerabil l-a avut recenta călătorie în Emiratele Arabe în cadrul căreia Episcopul Romei a semnat o Declarație comună cu Marele Imam de la Al-Azhar. Un document în privința căruia există speranța unor consecințe în sfera libertății religioase. Tema ecumenică va fi prevalentă în următoarele călătorii, în Bulgaria și, succesiv, în România, în vreme ce dorita călătorie în Japonia, care nu este încă oficială, ar putea să ajute la amintirea distrugerii provocată de armele nucleare ca avertisment pentru prezentul și viitorul umanității care experimentează un „al treilea război mondial dus pe bucăți” despre care Papa vorbește deseori.

Însă, o privire la anul de curând început nu poate lăsa la o parte revenirea scandalului abuzurilor și al diviziunilor interne care l-au făcut pe fostul Nunțiu Carlo Maria Viganò, tocmai când Papa Francisc celebra Sfânta Liturghie cu mii de familii la Dublin propunând din nou frumusețea și valoarea căsătoriei creștine, să ceară public demisia Papei în legătură cu chestiunea McCarrick. În fața acestei situații, Episcopul Romei le-a cerut tuturor credincioșilor din lume să se roage Rozariul în fiecare zi, pe întreaga durată a lunii mariane octombrie, pentru a se uni „în comuniune și în penitență, în calitate de popor al lui Dumnezeu, pentru a cere Preasfintei Maici a lui Dumnezeu și Sfântului Arhanghel Mihail să protejeze Biserica de diavol, care urmărește întotdeauna să ne despartă de Dumnezeu și între noi”. O cerere atât de detaliată nu are precedent în istoria recentă a Bisericii. Prin cuvintele sale și prin apelul la poporul lui Dumnezeu astfel încât să se roage pentru a menține unitatea Bisericii, Papa Francisc a lăsat să se înțeleagă gravitatea situației și, în același timp, și-a exprimat conștiința creștină că nu există leacuri omenești în măsură să asigure o cale de ieșire.

Încă o dată, Papa a îndemnat la întoarcerea la esențial: Biserica nu este alcătuită din super-eroi (și nici din super-Papi) și nu merge mai departe grație strategiilor și resurselor sale umane. Știe că cel rău este prezent în lume, că există păcatul original și că, pentru a ne salva, avem nevoie de ajutorul Celui Preaînalt. A repeta acest lucru nu înseamnă diminuarea responsabilităților personale individuale și instituționale, ci situarea lor într-un context real. „Prin această cerere de mijlocire”, era scris în comunicatul conținând cererea Sfântului Părinte privind rugăciunea Rozariului, din luna octombrie a anului trecut, „Sfântul Părinte le cere credincioșilor din întreaga lume să se roage pentru ca Sfânta Maică a lui Dumnezeu să pună Biserica sub mantia sa protectoare; pentru a o păzi de atacurile celui rău, marele acuzator, și a o face să fie, în același timp, tot mai conștientă de abuzurile și erorile comise în prezent și în trecut.”

În prezent și în trecut pentru că ar fi o greșeală „să se dea vina” pe cine a fost înaintea noastră și să ne prezentăm ca fiind „puri”. Și azi Biserica trebuie să ceară Altcuiva să fie eliberată de cel rău. Un fapt real la care Papa Francisc, în continuitate cu predecesorii săi, a făcut continuu apel.»

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia