Un abate benedictin, predicatorul exerciţiilor spirituale pentru papa Francisc şi Curia Romană în 2019

Papa Francisc l-a chemat pe abatele benedictin italian Bernardo Francesco Maria Gianni, OSBOliv., să predice exerciţiile spirituale pentru Curia Romană, care se vor desfăşura la Ariccia, lângă Roma, între 10 şi 15 martie 2019.

Papa Francisc l-a invitat pe abatele benedictin italian Bernardo Francesco Maria Gianni, OSBOliv., să predice meditaţiile exerciţiilor spirituale pentru Curia Romană din acest an, programate la Casa de reculegere “Divinul Învăţător” din localitatea Ariccia, lângă Roma, între 10 şi 15 martie.

Exerciţiile spirituale propuse de abatele benedictin au ca temă generală cuvintele “«Cetatea cu dorinţe arzătoare». Priviri şi gesturi pascale în viaţa lumii” şi se inspiră din poezia “Suntem aici pentru aceasta” a poetului italian Mario Luzi. Este o poezie pe care scriitorul a dedicat-o în decembrie 1997 abaţiei “San Miniato al Monte”, situată în imediata apropiere a oraşului Florenţa. Abaţia face parte din ramura călugărilor benedictini “olivetani”, numele luându-şi originea de la Monte Oliveto.

Fiecare meditaţie are ca titlu un vers din poezia amintită şi constituie punctul de plecare în jurul căruia se declină tema vieţii monahale în raport cu cetatea, cu gândul la San Miniato, înălţată spre Dumnezeu dar îndreptată spre “cetatea cu dorinţe arzătoare”. “Cu ajutorul versurilor lui Luzi”, a declarat abatele pentru agenţia Ansa, “voi încerca să dezvolt tema generozităţii Bisericii în viaţa lumii într-o perspectivă de memorie, speranţă, mister şi ospitalitate, perspectivă care introduce la iubirea lui Dumnezeu. Voi povesti visul lui Giorgio La Pira (fost primar al Florenţei – n.r.) despre o cetate a oamenilor bogată în evanghelie, greutăţile care ne împiedică zi de zi să asimilăm realităţile noastre urbane la visul unui Ierusalim ceresc şi, în acelaşi timp, speranţa pusă în Duhul Sfânt, mai ales pentru generaţiile din urmă şi pentru toţi cei care moştenesc un patrimoniu de frumuseţe, sfinţenie, artă şi potenţialitate”.

Potrivit programului, exerciţiile spirituale încep duminică, 10 martie a.c., la ora 16.00. De luni până joi vor fi două meditaţii pe zi, prima la ora 10.00 şi cealaltă la 16.30. Zilele de exerciţii spirituale încep cu celebrarea sfintei Liturghii şi se încheie cu rugăciunea canonică a Vesperelor şi cu adoraţia euharistică. Vineri, 15 martie, predicatorul va ţine o singură meditaţie, urmând ca în jurul orei 12.00 papa să se întoarcă în Cetatea Vaticanului.

Predicatorul a anunţat deja tema celor zece meditaţii: “Suntem aici pentru aceasta”, la introducerea de duminică, 10 martie a.c.; “Visul lui La Pira” şi “Suntem aici ca să reaprindem jarul cu suflul nostru” pe agenda de luni; marţi: “Prezentul de infamie, de sânge, de indiferenţă” şi “Vă aduceţi aminte?”; “Dorinţele arzătoare” şi “Stindardele sale de pace şi de prietenie”, în programul de miercuri; joi: “Să ne strângem mâna” şi “S-a înstelat puternic noaptea”; în fine, vineri: “Cetatea aşezată pe munte”.

Născut la Prato, în Italia, în 1968, pr. Bernardo Francesco Maria Gianni este prior al abaţiei din San Miniato din 2009, devenind abatele acesteia din 2015. A făcut parte din prezidiul Comitetului pregătitor al celei de-a Cincea adunări naţionale a Bisericii italiene, care s-a desfăşurat la Florenţa în 2015 şi la care papa Francisc a participat cu vizita sa din 10 noiembrie 2015.

Ca de obicei, în zilele de exerciţii spirituale, sunt suspendate toate audienţele papale, inclusiv audienţa generală de miercuri, 13 martie a.c., a şasea aniversare a alegerii papei Francisc ca succesor al sfântului Petru.

Preluare Vatican News

Exprimaţi-vă opinia