Liturghie în capela Casei Santa Marta

28.02.2019, Vatican (Catholica) – Să nu ne lăsăm învinși de patimi și să nu amânăm momentul convertirii inimii. Acesta este îndemnul adresat de Papa Francisc în predica Sfintei Liturghii celebrată joi, 28 februarie, în Capela Casei Santa Marta, din Vatican. Pontiful ne sfătuiește să ne examinăm zilnic conștiința și să facem un scurt bilanț al acțiunilor noastre pentru că „nimeni dintre noi nu este sigur de cum va sfârși propria viață”.

Să ne oprim și să devenim conștienți de propriile eșecuri, să știm că sfârșitul poate veni dintr-un moment în altul, după cum ne sfătuiește prima lectură din liturgia zilei, luată din capitolul 5 al Cărții lui Ben Sirah, atrăgându-ne atenția să nu abuzăm de îndurarea Domnului și să nu așteptăm deloc să ne întoarcem la El. Reflectând asupra îndemnului de a urma cu înțelepciune calea Domnului și de a ne cerceta cugetul în fiecare seară, Pontiful ne avertizează: „Nu îți urma instinctul și nu te supune pătimirilor inimii. Cu toții avem pasiuni. Însă, fii atent, stăpânește-ți pasiunile. Controlează-le, deoarece pasiunile nu sunt lucruri rele ci sunt – am putea spune – sângele care duce mai departe multe aspecte pozitive. Însă, dacă tu nu ești în măsură să domini asupra pasiunilor, te vor domina ele pe tine. Oprește-te, oprește-te!”

Referindu-se la fragmentul din Cartea lui Ben Sirah în care suntem sfătuiți să nu abuzăm de îngăduința lui Dumnezeu și să nu ne înșelăm crezând că va ierta mulțimea păcatelor noastre fără să ne convertim mai întâi inima, Pontiful a repetat îndemnul „Nu aștepta deloc să te întorci la Domnul!”, și a sfătuit cu însuflețire la schimbarea vieții, pentru a o perfecționa, pentru a îndepărta de la noi acele buruieni ale păcatului, acele „bălării pe care le avem cu toții”. Oprindu-se asupra importanței cercetării cugetului la sfârșitul fiecărei zile, Papa Francisc a dat câteva indicații cu privire la examinarea conștiinței.

„Să facem acest mic examen de conștiință în fiecare zi, pentru a ne întoarce la Domnul, propunându-ne: ‘Mâine, voi încerca ca acest lucru să nu se mai repete’. Poate că vei reuși mai puțin decât ți-ai propus dar, oricum, vei fi reușit să te guvernezi și nu ai lăsat să fii stăpânit de pasiunile tale și de numeroasele situații care se întâmplă, pentru că nimeni dintre noi nu știe cu siguranță cum și când va sfârși propria viață. Aceste 5 minute de examen de conștiință de la sfârșitul zilei ne vor ajuta foarte mult să reflectăm la schimbarea inimii și să nu amânăm întoarcerea la Domnul. Fie ca Domnul să ne învețe, cu înțelepciunea sa, să mergem pe această cale.” (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Exprimaţi-vă opinia