Servant Leadership: Punct și de la Capăt

Publicatla 26 February 2019

Deși oficial și-a închis porțile, Cursul Servant Leadership ținut la Centrul Pedro Arrupe al iezuiților din București a deschis o mulțime de perspective. 

Mai întâi, în sesiunea de sâmbătă 23 februarie, Claudia Stan a „retradus” HR-ul corporatist în limbajul Evangheliei și pe înțelesul tuturor oamenilor de bunăvoință: Human Resources ar trebui să însemne în cele din urmă Human Relations, relații între oameni, relații autentice, și nu urzeli uneltite pe comploturi și interese.

Cât despre ultima zi, ea nu întâmplător a căzut Duminica, întrucât, așa cum intuia Sf. Toma de Aquino, ceea ce ajunge în cele din urmă în ordinea simțurilor, este de fapt prima în ordinea ființei! Așa am putut descoperi cum la temelia oricărei transformări, fie că ea ține de cunoaștere (Knowing) sau de competențe (Doing), rămâne ființa (Being). Altminteri, uitând acest lucru, riscăm să rămânem cu cunoaștere și competențe, adică „nimic nu merge și nimeni nu știe de ce”J!

Evaluarea Cursului a confirmat dorința participanților de a continua drumul început prin alte sesiuni de formare pe teme precum: inițiere în spiritualitate / spiritualitatea ignațiană, exerciții spirituale contemplative, cum să ne odihnim cu adevărat, ce este credința, cum să ascultăm, cum să facem discernământ, managementul crizei și al conflictului, autenticitatea relațiilor în epoca internetului.

Deocamdată, intenționăm să păstrăm spiritul Servant Leadership prin Exerciții Spirituale pe tema slujirii în timpul Postului Mare. În felul acesta, dorim să concretizăm o întreită deschidere prilejuită de recent încheiatul Curs: a minții prin înțelegere, a inimii prin empatie și a mâinilor, prin acțiuni concrete în slujirea seamănului, fie acesta de acasă, de la serviciu sau de… pretutindeni! Să nu uităm că ideea de Servant Leader i-a venit lui Robert Greenleaf de la imaginea unei călăuze din… junglă. J

Cu toată recunoștința și în numele tuturor colaboratorilor, vă salut așadar simplu:

Ciao (Schiavo) și… La re-vedere!

Marius Taloș SJ

Exprimaţi-vă opinia