Punând accent pe importanța reconcilierii, Papa Francisc a confirmat Preferințele Apostolice Universale (UAP) ale Societății lui Isus pentru următorii 10 ani, publicate la 19 februarie 2019.

Părintele Arturo Sosa, Superiorul general al iezuiților, a spus că UAP va conduce Societatea lui Isus până în 2029, bazându-se pe tradiția ordinului în domeniul discernământului spiritual, al preocupării pentru cei excluși, al îngrijirii creației și al însoțirii tinerilor.

În scrisoarea adresată celor 15.536 iezuiți din întreaga lume, Sosa a elaborat cele patru principii directoare.

Acestea includ îndemnul la păstrarea tradiției Exercițiilor Spirituale, precum și apelul de a “umbla alături de cei săraci, de marginalizații lumii, alături de cei a căror demnitate a fost încălcată, într-o misiune de reconciliere și dreptate”.

Papa a spus că UAP-urile, pregătite în ultimii doi ani, “sunt în acord cu prioritățile actuale ale Bisericii exprimate prin Magisteriul obișnuit al Papei, Sinodul Episcopilor și Conferințele episcopale”.

Părintele Sosa a spus că este puțin probabil ca planul apostolic universal să acopere toate misiunile iezuiților din întreaga lume, din cauza diferitelor “nevoi ale Bisericii în anumite teritorii cu condiții specifice”.

Papa Francisc, el însuși iezuit, a subliniat că prima UAP este “fundamentală, deoarece presupune ca o condiție de bază relația dintre iezuiți și Domnul, viața lor personală și comunitară de rugăciune și discernământ”. “Fără această atitudine rugătoare, restul nu va funcționa”, a adăugat el   în Scrisoarea adresată părintelui Sosa la 6 februarie.

Generalul iezuitilor a răspuns în scris, „că dacă nu trăim exercițiile spirituale – dacă nu suntem persoane care se angajează în discernământ – nu-i putem ajuta pe alții în discernământ”.

Marius Talos SJ

Exprimaţi-vă opinia