Papa Francisc: Nu vă fie teamă de migranți

Publicatla 18 February 2019

Liturghie cu Papa

16.02.2019, Vatican (Catholica) – Nu trebuie să ne fie teamă de migranți, ci în schimb trebuie să îl vedem în ei pe Cristos, a spus Papa Francisc la predica de la Liturghia celebrată vineri. „Este adevărat, teama este legitimă, și pentru că lipsește pregătirea pentru această întâlnire”, a admis el. „În schimb suntem chemați să depășim frica pentru a ne deschide la întâlnire.” Sfântul Părinte s-a folosit de lectura zilei din Cartea Exodului, cu israeliții ajunși la Marea Roșie. „Moise spune poporului în fața Mării Roșii, cu un dușman îndârjit care îl urmărește din spate: ‘Nu vă temeți’, pentru că Domnul nu părăsește poporul Său, ci acționează misterios în istorie pentru a realiza planul Său de mântuire. Moise vorbește astfel pur și simplu pentru că se încrede în Dumnezeu.”

O astfel de încredere trebuie să avem și noi în raport cu migranții; de asemenea trebuie conștientizat că „întâlnirea cu celălalt este și întâlnire cu Cristos. Ne-a spus El însuși aceasta. El este cel care bate la ușa noastră înfometat, însetat, străin, gol, bolnav, încarcerat, cerând să fie întâlnit și asistat. Și dacă am mai avea vreo îndoială, iată cuvântul Său clar: ‘Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații Mei cei mai mici, Mie mi-ați făcut’.” Și a continuat: „Este cu adevărat El, chiar dacă ochilor noștri le este greu să îl recunoască: cu hainele rupte, cu picioarele murdare, cu fața deformată, trupul rănit, incapabil să vorbească limba noastră.” Făcând legătura cu lectura evanghelică, cu Petru care a mers pe apă spre Isus, a spus: „Și noi, ca Petru, am putea să fim tentați să îl punem pe Isus la încercare și să îi cerem un semn. Și eventual, după câțiva pași șovăielnici spre El, să rămânem din nou victime ale fricilor noastre. Însă Domnul nu ne abandonează! Chiar dacă suntem bărbați și femei ‘cu puțină credință’, Cristos continuă să întindă mâna pentru a ne salva și a permite întâlnirea cu El, o întâlnire care ne mântuiește și ne redă bucuria de a fi discipoli ai Săi.”

Pontiful a celebrat Liturghia de vineri, 15 februarie, la Fraterna Domus di Sacrofano, un centru de reculegere din nordul Romei. Motivul prezenței sale a fost întâlnirea organizată de Conferința Episcopală Italiană și Caritas Italiana, dedicată primirii migranților. Reunind lectura cu Moise și cea cu Petru, Papa a spus: „Prin aceste episoade biblice, Domnul ne vorbește astăzi nouă și ne cere să îl lăsăm pe El să ne elibereze de fricile noastre. ‘Liberi de frică’ este tocmai tema aleasă pentru această întâlnire a voastră. ‘Liberi de frică’. Frica este originea sclaviei: israeliții au preferat să devină sclavi de frică. Este și originea oricărei dictaturi, pentru că pe frica poporului crește violența dictatorilor.”

„Cel care a avut forța de a se lăsa eliberat de frică, cel care a experimentat bucuria acestei întâlniri este chemat astăzi să o vestească de pe acoperișuri, deschis, pentru a-i ajuta pe alții să facă același lucru, predispunându-se la întâlnirea cu Cristos și cu mântuirea Sa”, a afirmat Pontiful la final. „Frați și surori, este vorba despre un har care poartă cu sine o misiune, rod al încrederii complete în Domnul, care este pentru noi singura certitudine adevărată. Pentru aceasta, fiecare personal și în comunitate, suntem chemați să ne însușim rugăciunea poporului răscumpărat: ‘Puterea mea și cântarea mea este Domnul și El a fost mântuirea mea’ (Ex 15,2).”

Exprimaţi-vă opinia