Liturghia de încheiere a ZMT

27.01.2019, Ciudad de Panama (Catholica) – Slujirea lui Dumnezeu și a misiunii Sale nu este ceva trecător, ci poate și trebuie să fie obiectiv în prezent, căruia să îi dedicăm întreaga viață, a spus Papa Francisc duminică, la încheierea Zilei Mondiale a Tineretului din Panama. „Fraților, Domnul și misiunea Sa nu sunt un ‘între timp’ în viața noastră, ceva trecător: sunt viața noastră!”, a spus el duminică, 27 ianuarie. „Nu mâine, ci acum, pentru acolo unde este comoara voastră, acolo va fi și inima voastră.” Isus „vrea să fie comoara noastră, pentru că El nu este un ‘între timp’ în viață sau o modă trecătoare, ci iubire generoasă care ne invită să ne dăruim.”

La finalul Liturghiei care a marcat oficial încheierea Zilei Mondiale a Tineretului 2019 din Panama, Cardinalul Kevin Farrell, prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, a anunțat că următoarea întâlnire internațională va avea loc în Lisabona, Portugalia, în 2022. „La încheierea acestei celebrări”, a spus Papa Francisc, „îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că ne-a dat ocazia să trăim aceste zile împreună și să experimentăm o nouă Zi Mondială a Tineretului” adăugând că „credința și bucuria” tinerilor prezenți „a făcut Panama, America și întreaga lume să se zguduie!” „Vă cer să nu lăsați ca fervoarea acestor zile să se răcească. Întoarceți-vă în parohiile și comunitățile voastre, la familiile și prietenii voștri, și împărtășiți această experiență, pentru ca și alții să rezoneze de la forța și entuziasmul vostru.”

În predica sa de pe Campo San Juan Pablo II, Sfântul Părinte a meditat asupra lecturii evanghelice a zilei, ce are în centru începutul misiunii publice a lui Isus, când s-a întors în Nazaretul unde a copilărit, predicând acum în sinagogă. Nu toți erau gata să îl asculte, a spus Pontiful, ceea ce li se întâmplă și catolicilor astăzi, care uneori nu pot crede că Dumnezeu poate fi „atât de aproape și de real”. „Nu sunt rare momentele în care ne comportăm asemenea celor din Nazaret: preferăm un Dumnezeu la distanță – frumos, bun, darnic, dar distant și, mai presus de toate, să nu incomodeze, un Dumnezeu ‘domesticit’. Căci un Dumnezeu apropiat și cotidian, prieten și frate, ne cere să învățăm apropierea, cotidianitatea și, mai ales, fraternitatea.”

I-a avertizat apoi pe tineri că pot să experimenteze similar, „de fiecare dată când vă gândiți că misiunea voastră, vocația voastră, chiar și viața voastră este o promisiune valabilă numai pentru viitor și nu are nimic a face cu prezentul vostru”. A evocat imaginea unei săli de așteptare, în care sunt ispitiți tinerii să trăiască, „doar pentru că considerăm sau considerați că pentru voi nu este încă timpul lui ‘acum’, că sunteți prea tineri ca să vă implicați în a visa și a construi ziua de mâine”. Le-a cerut tinerilor să își ajute colegii de vârstă să nu se complacă într-o astfel de atitudine de așteptare. Și a adăugat: „Voi, dragi tineri, nu sunteți viitorul – tuturor le place să spună: ‘Voi sunteți viitorul’. Nu, voi sunteți prezentul, nu sunteți viitorul lui Dumnezeu, voi, tinerii, sunteți prezentul lui Dumnezeu. El vă convoacă și vă cheamă în comunitățile și orașele voastre ca să mergeți în căutarea bunicilor, a adulților; să vă ridicați în picioare și împreună cu ei să luați cuvântul ca să împliniți visul cu care Domnul v-a visat.”

„Dragi tineri, vreți să trăiți concretețea iubirii sale? Da-ul vostru să continue să fie ușa de intrare pentru ca Duhul Sfânt să dăruiască noi Rusalii lumii și Bisericii. Așa să fie!”, a încheiat Papa. După Liturghie a avut o întâlnire cu voluntarii implicați în ZMT 2019. Amintim că din România s-au implicat ca voluntari trei tineri.

Exprimaţi-vă opinia