Dumnezeul dreptății, oglindă pentru omul drept

Sâmbătă 19 ianuarie, am continuat studiul lunar al Psalmilor, încercând să privim mai atent la Dumnezeu sub profilul dreptății sale. Deseori asociat cu sintagma „după faptă și răsplată”, dreptatea în Biblie este o realitate poliedrică, un concept teologic și social cu multe înțelesuri.  Noi am privit mai atent la acea dreptate divină care protejează viața amenințată și conduce la o viață împlinită. Dumnezeu prin natura sa este Creator, dătător de viață, oferind fiecăruia ceea ce are nevoie pentru a trăi, așa cum apare în Psalmi, sub diverse forme.

Îndrumați de pr. Iosif SJ, am pătruns înțelesurile istorice și contextuale ale psalmilor 17, 5, 112 și 111, alternând studiul cu momente de rugăciune și de împărtășire. Am putut vedea încă o dată cum rugăciunea psalmilor, veche de milenii, rămâne vie și actuală în experiența celui credincios.

Un zbucium interior. Încrederea în Cel care dă viață. Dreptatea ca laudă a lui Dumnezeu. Strigătul de ajutor al celui nedreptățit și vulnerabil. Căutarea acelei dreptăți care vine din comuniunea cu Creatorul. Suferința în fața nedreptății. Speranța în biruința finală a binelui. Așteptarea dreptății omului: de a exprima chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Generozitatea și fidelitatea dreptății divine.

„De la fața ta să-mi vină judecata,

Ochii tăi privească ce este drept.

Iar eu întru dreptate voi privi fața ta,

Mă voi sătura când voi vedea la trezire chipul tău.”

  • Ps 17: 2.15

Următoarea sesiune de studiu al psalmilor va avea loc pe 16 februarie: „Dumnezeul eliberator și răscumpărător”. Înscrierile se pot face prin linkul https://goo.gl/forms/4XCSJ99poiSlsEFE2, centrulmanresa@iezuiti.ro sau la tel 0264-406.469.

Alina Călin

Exprimaţi-vă opinia