Centrul Spiritual Manresa invită cu drag la o serie de exerciții spirituale contemplative organizate în perioada 17-24 ianuarie 2019. Exercițiile se vor desfășura sub îndrumarea părintelui Miklós Claudiu SJ


Ce înseamnă exerciții spirituale contemplative?


Contemplația înseamnă atenția simplă asupra prezenței lui Dumnezeu. Exercițiile încep prin contemplarea lui Dumnezeu prezent în natură: o amintire o modului în care Dumnezeu a creat lumea și ne face parte din această creație, ca împreună să îl lăudăm pe Dumnezeu. Observăm ceea ce este și ceea ce ne înconjoară. Apoi, din exterior, de la natură, înaintând în conștientizarea trupului și a respirației, ne pregătim să petrecem timp în prezența simplă și pură a lui Dumnezeu. Prin acest exercițiu spiritual, ne dedicăm asupra conștientizării a ceea ce este realitatea.

În ce constau aceste exerciții spirituale contemplative?

Vom avea zilnic un timp de 4 – 6 ore de rugăciune în grup sau singuri, care ne ajută ca, în acest drum simplu, să lăsăm deoparte gândurile și experiențele noastre, care sunt semne ale atenției față de noi înșine, și să ne centrăm cât mai mult atenția asupra lui Dumnezeu. Pe lângă rugăciune, fac parte din exercițiile spirituale și împărtășirile de grup și Sfânta Liturghie, în cadrul căreia există mereu o învățătură care ne poate ajuta la înțelegerea mai profundă a ceea ce se întâmplă în viața noastră spirituală. Aceluiași scop îi ajută și îndrumarea spirituală cu îndrumătorul spiritual.

Cui îi sunt recomandate aceste exerciții?

Aceste exerciții spirituale le recomandăm persoanelor care au deja o experiență cu rugăciunea sub diferite forme: rugăciunea clasică, meditația biblică și forma de rugăciune afectivă. Dacă sunteți în căutarea a ceva mai profund, ceva care vă atrage, dacă doriți simplitate și spontaneitate, atunci a sosit timpul să faceți pasul către exercițiile contemplative.
Recomandăm aceste exerciții și persoanelor care, după o muncă intensă, încărcate fiind de multe îndatoriri, își doresc un mod mai odihnitor de a sta cu Dumnezeu. Le mai recomandăm și acelora care au obosit ca în rugăciunile lor mereu să ceară, să găsească răspunsuri și să gândescă rațional, iar această gândire să intre în contradicție cu realitatea vieții.

Persoanelor care se confruntă cu probleme psihice mai serioase și sunt sub tratament nu le recomandăm acest tip de exerciții spirituale.
De asemenea, sunt acceptate la aceste exerciții spirituale doar persoanele care pot participa la întreg programul.

Vă așteptăm cu drag,
Pr. Miklós Claudiu și Echipa Centrului Manresa
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfOvPrV_oftIhiCKA1HTnBvqEJtZLmTKky71-czL5a85vZvjg/viewform?usp=sf_link

Exprimaţi-vă opinia