Liturghie în capela Casei Santa Marta

07.01.2019, (Catholica) – La predica de la Sfânta Liturghie celebrată luni, 7 ianuarie a.c., în capela Casei Santa Marta din Vatican, Papa Francisc a vorbit despre caracterul concret al creștinismului, explicând că Dumnezeu s-a făcut concret, prin nașterea lui Isus dintr-o femeie concretă, prin trăire unei vieți reale și printr-o moarte concretă și care ne cere să ne iubim în mod real frații și surorile.

Explicând că poruncile lui Dumnezeu sunt caracterizate de concretețe, aceasta și nu „cuvintele frumoase” fiind criteriul creștinismului, Pontiful ne îndeamnă să fim atenți și să urmăm acest criteriu, deoarece „viața creștinului este reală doar prin credința în Isus Cristos și prin caritate, aceasta fiind totodată luptă, deoarece apar întotdeauna idei sau profeți falși care propun un Cristos ‘soft’ (lejer), fără trup și fără iubire față de aproapele, cumva relativ”. Inspirându-se din prima lectură a liturgiei zilei, luată din Scrisoarea întâi a Sfântului apostol Ioan, capitolul 3, Pontiful a subliniat că accesul la Dumnezeu este deschis iar cheia este cea sugerată de apostol, care spune: «Aceasta este porunca Lui: să credem în numele Fiului Său, Isus Cristos, și să ne iubim unii pe alții, după cum ne-a dat poruncă».

„A crede că Dumnezeu, Fiul lui Dumnezeu s-a întrupat, făcându-se asemenea nouă. Aceasta este credința în Isus Cristos: un Isus Cristos, un Dumnezeu concret, care a fost conceput în trupul Mariei, care s-a născut la Betleem, care a crescut asemenea unui copil, care a fugit în Egipt, care s-a întors la Nazaret, care a învățat să citească cu tatăl, a lucrat, a mers mai departe și apoi a predicat… o viață concretă, un om concret, un om care este Dumnezeu, însă om. Nu un Dumnezeu deghizat în om. Nu, om; Dumnezeu care s-a făcut om. Trupul lui Cristos. Aceasta este concretețea primei porunci. Și a doua poruncă este tot concretă. A iubi, a ne iubi unii pe alți cu o iubire concretă, nu cu o iubire imaginară, de tipul: ‘Ah, te iubesc, cât te iubesc și apoi te distrug prin vorbirea de rău, prin bârfe’. Aceasta nu este iubire; iubirea este concretă, poruncile lui Dumnezeu sunt concrete, iar criteriul creștinismului este concretețea, nu ideile și cuvintele… Concretețea. Aceasta este provocarea.”

Totodată, pontiful a atras atenția supra falșilor profeți și asupra necesității de a discerne adevărul de ceea ce este fals, referindu-se la importanța autorităților spirituale, la persoanele care au capacitatea de a călăuzi spiritual, de a vedea ce se întâmplă în sufletul nostru, astfel încât să nu greșim. De aceea, apelul vizează „blândețea ascultării”, Pontiful subliniind că „poporul lui Dumnezeu merge întotdeauna înainte” în mod concret, prin caritate, prin credință, prin iubirea concretă a fraților și surorilor, chiar dacă unii nu sunt ușor de iubit. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Exprimaţi-vă opinia