audiența generală de miercuri

19.12.2018, Vatican (Catholica) – „A sta în tăcere în fața ieslei: aceasta este invitația, pentru Crăciun. Ia-ți un pic de timp, mergi în fața ieslei și stai în tăcere.” Este îndemnul rostit de Papa Francisc astăzi, la audiența generală de miercuri, promițând că astfel se poate experimenta surpriza Crăciunului, dar o altă surpriză decât cele pe care le caută astăzi oamenii. „Mașina publicitară invită să ne schimbăm cadouri mereu noi pentru a ne face surprize. Dar mă întreb: aceasta este sărbătoarea care îi place lui Dumnezeu? Ce Crăciun ar vrea El, ce cadouri, ce surprize?”

Să nu îl punem deoparte pe Sărbătorit, a cerut Sfântul Părinte, constatând apoi că „în aceste zile se aleargă, probabil ca niciodată în timpul anului; dar astfel se face opusul a ceea ce vrea Isus”. Ispita este să dăm vina pe toate câte le avem de făcut în aceste zile, a continuat Papa, atrăgând atenția că Isus nu a făcut așa. „Va fi Crăciun dacă, asemenea lui Iosif, vom da spațiu tăcerii; dacă, asemenea Mariei, vom spune ‘iată-mă’ lui Dumnezeu; dacă, asemenea lui Isus, vom fi aproape de cel care este singur; dacă, asemenea păstorilor, vom ieși din țarcurile noastre pentru a fi cu Isus. Va fi Crăciun, dacă vom găsi lumina în peștera săracă din Betleem. Nu va fi Crăciun dacă vom căuta strălucirile sclipitoare ale lumii, dacă ne vom umple de cadouri, prânzuri și cine, dar nu vom ajuta măcar un sărac, care se aseamănă cu Dumnezeu, pentru că la Crăciun Dumnezeu a venit sărac.”

Vorbind despre primul Crăciun a subliniat cu câte surprize a venit. „Se începe cu Maria, care era logodită cu Iosif: vine îngerul și îi schimbă viața. Din fecioară va fi mamă. Se continuă cu Iosif, chemat să fie tată al unui copil fără să îl genereze. Un copil care – lovitură de teatru – vine în momentul mai puțin indicat, adică atunci când Maria și Iosif erau logodiți și conform Legii nu putea să coabiteze. În fața scandalului, bunul simț al timpului îl invita pe Iosif să o repudieze pe Maria și să își salveze bunul său nume, însă el, care deși avea acest drept, uimește: pentru a nu-i dăuna Mariei se gândește să lase în ascuns, cu prețul de a pierde propria reputație. Apoi o altă surpriză: Dumnezeu în vis îi schimbă planurile și îi cere să o ia pe Maria cu sine. După ce s-a născut Isus, când avea proiectele sale pentru familie, tot în vis i se spune să se ridice și să meargă în Egipt. Așadar, Crăciunul aduce schimbări ale vieții neașteptate. Și dacă noi vrem să trăim Crăciunul, trebuie să deschidem inima și să fim dispuși la surprize, adică la o schimbare neașteptată a vieții.”

Papa a mai spus: „A trăi Crăciunul înseamnă a face ca Isus, venit pentru noi nevoiașii, și a coborî spre cel care are nevoie de noi. Înseamnă a face ca Maria: a ne încrede, docili față de Dumnezeu, chiar fără să înțelegem ce va face El. A trăi Crăciunul înseamnă a face ca Iosif: a ne ridica pentru a realiza ceea ce vrea Dumnezeu, chiar dacă nu este după planurile noastre. Sfântul Iosif este surprinzător: în Evanghelie nu vorbește niciodată: nu există un cuvânt, al lui Iosif, în Evanghelie; și Domnul îi vorbește în tăcere, îi vorbește chiar în vis. Crăciunul înseamnă a prefera glasul tăcut al lui Dumnezeu în locul zgomotelor consumismului. Dacă vom ști să stăm în tăcere în fața ieslei, Crăciunul va fi și pentru noi o surpriză, nu un lucru deja văzut.” Și a încheiat astfel: „Iubiți frați și surori, vă urez Crăciun fericit, un Crăciun bogat în surprizele lui Isus! Vor putea să pară surprize incomode, dar sunt gusturile lui Dumnezeu. Dacă le vom accepta, ne vom face nouă înșine o surpriză splendidă. Fiecare dintre noi are ascunsă în inimă capacitatea de a se surprinde. Să le lăsăm surprinși de Isus la acest Crăciun.”

Exprimaţi-vă opinia