* * *

Scrisoare(a) unui preot tânăr, autor Marco D’Agostino, trad. pr. Cristian Clopoţel, format 14×20 cm, 100 p. Poate fi procurată de la Librăria “Sfântul Anton de Padova” din Roman (www.edituraserafica.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 16 lei.

Proaspăt apărută la Editura “Serafica”, în colecţia “Viaţa consacrată”, această carte a preotului italian Marco D’Agostino, constituie o replică foarte inspirată la excelenta carte a lui C.S Lewis, “Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr”. Dacă acolo, un diavol bătrân dă cele mai bune sfaturi ucenicului său pentru a ispiti în permanenţă oamenii, paginile proaspăt ieşite de sub tiparul editurii noastre pot avea o triplă adresabilitate. În primul rând, cartea se adresează preoţilor nou sfinţiţi, fără experienţă în pastoraţie. În al doilea rând, după cum sugerează şi ambiguitatea din titlu, volumul se poate adresa şi preoţilor cu experienţă, pentru că harul preoţiei nu îmbătrâneşte niciodată, ci numai oamenii. În al treilea rând, poate fi o lectură utilă şi pentru laici, care pot pătrunde astfel în intimitatea şi problemele cu care se confruntă preoţii în ziua de azi.

Rector şi profesor la Seminarul Episcopal “Sfânta Maria a Păcii” din Dieceza de Cremona, Italia, licenţiat în ştiinţe biblice şi doctor în litere, Marco D’Agostino se dovedeşte a fi un rafinat cunoscător al spiritului uman, dar mai ales a psihicului unui preot. Scrisă pe un ton cald, când fratern, când părintesc, această carte are avantajul că nu impune nişte norme de conduită, ci mai degrabă transformă experienţa sa pastorală într-un mic ghid de “supravieţuire” a preotului în societatea modernă. Şi totul cu scopul, după cum recunoaşte autorul, ca preoţii să poată împlini o pastoraţie evanghelică astfel încât să demonstreze că “Biserica nu e o ţaţă acră, departe de lume şi de realitate”. În paginile de faţă, preoţii pot găsi sfaturi despre cum se comporte în situaţii dificile de viaţă ale credincioşilor, dar nu sunt uitate nici probleme extrem de delicate cu care se confruntă societatea noastră. Autorul vorbeşte deschis despre preot ca om al lui Dumnezeu şi nu ca un funcţionar care transformă slujirea în slugărie. De asemenea, expunerea preoţilor în mass-media, influenţele tot mai vizibile ale oamenilor de afaceri în viaţa Bisericii, sunt realităţi despre care Marco D’Agostino nu se fereşte să vorbească. Pe larg sunt tratate şi teme ca pedofilia, homosexualitatea, modul în care preoţii trebuie să se poarte cu divorţaţii recăsătoriţi, concubinii, sinucigaşii, situaţiile de concubinaj sau transsexualii, dar şi preoţii care renunţă la darul lor sau la celibat.

[Emilian Pal]

Exprimaţi-vă opinia