Papa Francisc

15.12.2018, Vatican (Catholica) – „Crăciunul este sărbătorit în toate părțile lumii și se manifestă după obiceiurile și tradițiile cele mai diferite, generând multiple reprezentări, la care și voi artiștii contribuiți cu talentele voastre și pasiunea voastră.” Afirmația a fost făcută de Papa Francisc în discursul adresat vineri artiștilor implicați duminică în Concertul de Crăciun din Vatican. Concertul a avut loc pe 15 decembrie în Aula Paul al VI-lea, evenimentul fiind coordonat de Congregația pentru Educația Catolică. Veniturile strânse merg spre Fundația Pontificală Scholas Occurrentes și spre Fundația Saleziană de Misiuni Don Bosco.

În discursul său, Pontiful a propus o reflecție asupra celor care, în fața războaielor, nedreptăților sociale sau schimbărilor climatice, trebuie să părăsească totul, case, rude, patrie, și să înfrunte necunoscutul. „Și Isus provenea ‘dintr-un alt loc’. Locuia în Dumnezeu Tatăl, cu Duhul Sfânt, într-o comuniune de înțelepciune, lumină și iubire, pe care El a venit să ne-o aducă prin venirea sa pe lume. A venit să locuiască în mijlocul nostru, în mijlocul limitelor noastre și al păcatelor noastre, pentru a ne dărui iubirea Preasfintei Treimi. Și ca om ne-a arătat ‘calea’ iubirii, adică slujirea, făcută cu umilință, până la dăruirea vieții. Când ura violentă a lui Irod s-a abătut asupra teritoriului Betleem, Sfânta Familie din Nazaret a trăit neliniștea persecuției și, condusă de Dumnezeu, s-a refugiat în Egipt. Micul Isus ne amintește astfel că jumătate dintre refugiații de astăzi, în lume, sunt copii, victime nevinovate ale nedreptăților umane.”

Vorbind despre răspunsul Bisericii la astfel de drame, Papa a insistat pe dezvoltarea de rețele de educație, explicând de ce: „înainte de toate, pentru a-i instrui pe cei mai mici dintre migranți, adică aceia care în loc să stea în băncile școlii, ca atâția de vârsta lor, petrec zilele făcând marșuri lungi pe jos, sau cu mijloace de noroc și periculoase. Și ei au nevoie de o formare pentru a putea într-o zi de mâine să lucreze și să participe ca niște cetățeni conștienți la binele comun. Și în același timp este vorba de a ne educa pe toți la primire și la solidaritate, pentru a evita ca migranții și refugiații să întâlnească, pe drumul lor, indiferență sau, mai rău, intoleranță.” Apoi rețelele de educație pot „permite persoanelor să se ridice în picioare, să pornească din nou la drum cu demnitate deplină, cu forța și curajul necesare pentru a înfrunta viața valorizând propriile talente și propria hărnicie”. În fine, rețelele de educație reprezintă „o soluție valabilă pentru a deschide larg porțile lagărelor de refugiați, a permite tinerilor migranți de a se insera în societățile noi, întâlnind solidaritate, generozitate și promovându-le la rândul lor”.

Pontiful a încheiat spunând: „Din totdeauna misiunea Bisericii s-a manifestat și prin creativitatea și genialitatea artiștilor, pentru că ei, cu operele lor, reușesc să ajungă până la locurile cele mai intime ale conștiinței bărbaților și femeilor din orice timp. Pentru aceasta, spre voi cei prezenți aici se îndreaptă mulțumirea mea și încurajarea mea de a continua în munca voastră, pentru a aprinde în fiecare inimă căldura și duioșia Crăciunului. Mulțumesc și concert plăcut!”

Exprimaţi-vă opinia