Făclii și călăuze din Societatea lui Isus

 Fericitul Miguel Augustin Pro, preot martir

 

images

Comemorează:

Miguel Pro (1891-1927) a fost un martir iezuit din Mexic, fiind arestat și executat pentru delictul de a fi preot, în perioada care a fost descrisă de către scriitorul englez Graham Greene ca fiind «cea mai crudă persecuție a religiei de la domnia reginei Elisabeta încoace». Constrâns de legile anticlericale să părăsească Mexicul în 1914, Pro s-a pregătit pentru sacerdoțiu în California, Spania, Nicaragua și Belgia, dar în 1925 s-a reîntors în Mexic, pentru a ajuta la formarea Bisericii «din rezistență».

Timp de doi ani, cu o profundă imaginație, o puternică energie și mult umor, mergea din casă în casă, câteodată deghizat, reconfortând pe credincioși, prin predica sa și prin celebrarea Liturghiei și a sacramentelor. Fiind arestat în 1927, a fost acuzat de implicare într-un atentat cu bombă, fiind condamnat fără niciun proces. Președintele țării a invitat la execuția lui Pro diplomați și ziariști; sângerosul eveniment s-a răspândit imediat în toată lumea, regimul fiind condamnat pentru o asemenea faptă. Ultimele cuvinte ale lui Pro: Viva Cristo Rey!, «Trăiască Cristos Regele!» au devenit un strigăt însuflețit pentru o reînnoire spirituală și socială.

Un soldat al plutonului de execuție, văzând cum a murit Pro, a exclamat, precum centurionul sub cruce: «așa mor drepții». Pe urmă, Generalul Cruz a spus: «am acționat așa din ordinul Președintelui Calles. Știam că Părintele era nevinovat, dar trebuia să ucidem un preot, pentru a-i speria pe alții.»

Miguel Pro a fost beatificat de către Papa Ioan Paul al II-lea în 1988.

Este sărbătorit în calendarul Societății lui Isus la 23 noiembrie.

 

Reține:

În timpul prigonirii avea să spună: «Trebuie să vorbim și să strigăm împotriva nedreptăților, cu încredere și fără teamă. Noi proclamăm principiile Bisericii, împărăția iubirii, fără să uităm că aceasta este și împărăția dreptății».

«În toată viața mea n-am găsit un mijloc mai rapid și eficace pentru a trăi strâns unit cu Isus precum este Sfânta Liturghie. Totul își schimbă aspectul, se privește dintr-un alt punct de vedere, se consideră totul într-un orizont mai amplu, mai liber, mai spiritual. Nu mai ești același de la început: «ceva» divin pătrunde în suflet și îl schimbă total; și acest «ceva», care este asemenea unei peceți nu este altceva decât plinătatea Spiritului Sfânt, care arde tot ceea ce este uman, pentru a da viață divină, participarea tot mai strânsă a omului la natura divină».

 

Aprofundează:

In Cristo Gesù. Profili spirituali dei Santi e Beati della Compagnia di Gesù, Editrice Ancora Milano, 1974.

Liturgia delle Ore della Compagnia di Gesù, Curia Generalizia, Roma, 2007.

http://www.jesuit.org.uk/calendar2014/calendar

 

Exprimaţi-vă opinia