Editura Serafica: Noi apariții editoriale

Publicatla 7 November 2018

***

Din inimă pentru inimă: trei meditaţii biblice despre Isus, autor Henri Nouwen, traducere Roxana Trif şi pr. Adrian Măgdici. Cartea apare în format 10×14 cm, are 64 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria “Sfântul Anton de Padova” din Roman (www.edituraserafica.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 3,5 lei.

În această toamnă, la Editura “Serafica” a văzut lumina tiparului broşura Din inimă pentru inimă. Trei meditaţii biblice despre Isus, semnată de Henri J.M. Nouwen. Preot, psiholog şi profesor catolic născut în Ţările de Jos, autorul este cunoscut pentru lucrările sale de spiritualitate. După cum însuşi Henry Nouwen recunoaşte, aceste meditaţii au o istorie aparte. O scurtă perioadă din viaţa sa a locuit în Franţa, făcând parte din comunitatea Arca, comunitate formată din persoane cu dizabilităţi mintale şi persoane care se îngrijesc de acestea. Îndemnat de către gazda sa să scrie câteva reflecţii la Inima Preasfântă – faţă de care nu a simţit vreodată o dorinţă de a se ruga, a tot amânat momentul, cu toate insistenţele gazdei. După ce s-a mutat în comunitatea Arca din Canada, încercând să se ţină de promisiunea de a scrie despre Inima Preasfântă, a suferit o transformare radicală. În Săptămâna Patimilor a simţit o dorinţă nestăvilită nu de a scrie, ci de a se ruga Inimii Preasfinte, meditând la Patima lui Cristos. Practic, cele trei meditaţii propuse în această broşură nu sunt altceva decât rugăciuni de la inimă la inimă. Modul intim, uman, în care sunt scrise, vocea timidă pe alocuri, plină de dragoste alteori, nu face altceva decât să prezinte cititorilor nu meditaţii seci şi dogmatice, ci adevăruri personale revelate de dragostea către Inima Preasfântă. O broşură a cărei lecturi îl face pe cititor, fără să vrea, să se roage împreună cu autorul.

[Emilian Pal]

***

Despre autor

Henri Nouwen, născut la 24 ianuarie 1932, în Ţările de Jos – şi decedat pe 21 septembrie 1996, a fost un preot şi profesor catolic, autorul mai multor lucrări de spiritualitate. Nouwen a studiat psihologia şi teologia în Olanda. În 1964 s-a mutat în Statele Unite. A predat la Menninger Clinic, precum şi la University of Notre Dame, Divinity School of Yale şi la Divinity School of Harvard. Pentru mai multe luni, pe parcursul anilor ’70, Nouwen a locuit şi a lucrat la mănăstirea Genesee, care aparţinea călugărilor trapişti.

La începutul anilor ’80 a locuit în Peru, împreună cu săracii dintr-o mahala. În 1985 a fost invitat să se alăture unei comunităţi (L’Arche, în Trosly, Franţa) unde persoane cu handicap mental sever locuiau împreună cu cei care aveau grijă de ei. Un an mai târziu, Nouwen s-a decis să facă acest pas, şi a mers la L’Arche Daybreak, undeva lângă Toronto, Canada.

***

Din inimă pentru inimă: trei meditaţii biblice despre Isus
Henri Nouwen, traducători Roxana Trif & pr. Adrian Măgdici, Editura “Serafica”, 2018, ISBN 978-606-770-105-0, 10×14 cm, 64 p., 3,5 lei
https://www.edituraserafica.ro/din-inima-pentru-inima-trei-media-ii-biblice-despre-isus.html

***

Din iubire… Îndreptarea fraternă, autor Leoluca Pasqua, traducător Iosif Diac. Cartea apare în format 12,5×20,5, are 84 de pagini şi şi poate fi procurată de la Librăria “Sfântul Anton de Padova” din Roman (www.edituraserafica.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţara la preţul de 11 lei.

Editura “Serafica” îşi îmbogăţeşte “colecţia de toamnă-iarnă 2018” cu o nouă apariţie editorială: “Din iubire…Îndreptarea fraternă”, autor Leoluca Pasqua. Născut în Italia, autorul a fost formator la Seminarul din Palermo, îndeplinind şi slujirea de exorcist. Împletind aspecte din comuniunea lui Isus cu apropiaţii săi şi reflecţii personale, cartea de faţă poate să reprezinte un mic tratat de înţelegere a corectării aproapelui şi, mai important, acceptarea faptului că şi noi putem fi corectaţi de către alţii. Cu un discurs limpede, fără preţiozităţi inutile, autorul propune – ca principală cheie de îndreptare autentică – discernământul. În acest fel, se evită eşecul tentativelor de a corecta aproapele, neştiind cum să gestionăm situaţia. Fin cunoscător al relaţiilor inter-umane, Leoluca Pasqua porneşte de la o realitate nefardată: încă de la Geneză, relaţiile fraterne nu au fost lapte şi miere, ci marcate de gelozie şi violenţă(exemplul lui Cain şi Abel), ceea ce l-a făcut pe Dumnezeu să îndrepte corectarea primordială către toată lumea, pentru că fiecare este responsabil faţă de aproapele. Lectura acestei cărţi duce la o singură concluzie, subliniată chiar de autor: este mai bine să corectezi, pentru a face binele, decât să taci şi să devii complice la rău.

[Emilian Pal

 

Exprimaţi-vă opinia