De Andrea Tornielli

“Mi-o imaginez ca o tânără normală, o tânără de astăzi, deschisă să se căsătorească, să facă o familie”. Papa Francisc vorbeşte despre Sfânta Fecioară Maria şi explică rugăciunea Bucură-te, Marie în noua carte interviu cu părintele Marco Pozza, capelan al închisorii din Padova, editat de Rizzoli şi de Libreria Editrice Vaticana.

În textul volumului agil, din care au fost anticipate câteva fragmente de Corriere della Sera, Bergoglio povesteşte: “De când s-a născut până la Buna Vestire, la momentul întâlnirii cu îngerul lui Dumnezeu, mi-o imaginez ca o tânără normală, o tânără de astăzi, o tânără nu pot spune de la oraş, pentru că ea este dintr-un sătuc, dar normală, normală, educată normal, deschisă să se căsătorească, să facă o familie. Un lucru pe care-l imaginez este că iubea Scripturile: cunoştea Scripturile, a făcut cateheza dar familială, din inimă. Apoi, după zămislirea lui Isus, tot o femeie normală: Maria este normalitatea, este o femeie pe care oricare femeie din această lume poate spune c-o poate imita. Fără lucruri stranii în viaţă, o mamă normală: şi în căsătoria sa feciorelnică, curată în acel cadru al fecioriei, Maria a fost normală. Muncea, făcea cumpărături, îl ajuta pe Fiul, îl ajuta pe soţ: normală”.

Subliniind înrădăcinarea Mariei în popor, Francisc reia una dintre temele care apar des în pontificatul său. “Normalitatea înseamnă a trăi în popor şi ca popor. Este anormal a trăi fără rădăcini într-un popor, fără legătură cu un popor istoric. În acele condiţii se naşte un păcat care îi place mult lui Satana, duşmanul nostru: păcatul elitei. Însă, aşa cum spune Conciliul în Lumen gentium, Biserica este sfântul popor credincios al lui Dumnezeu. Biserica este popor, poporul lui Dumnezeu. Şi diavolului îi plac elitele”.

“Re-creaţia începe de la Maria, de la o femeie singură”, mai afirmă papa Bergoglio. “Puten să ne gândim la femeile singure care duc înainte casa, singure îi educă pe copii. Iată, Maria este şi mai singură. Singură începe această istorie, care continuă cu Iosif şi familia; dar la începutul re-creaţiei este dialogul dintre Dumnezeu şi o femeie singură. Singură în momentul vestirii şi singură în momentul morţii Fiului”.

Francisc aminteşte şi evenimentele tragice din ţara sa, Argentina şi pătimirile mamelor lui desaparecidos. “Unei mame care a suferit ceea ce au suferit mamele din Plaza de Mayo eu permit totul. Poate spune totul, pentru că este imposibil de înţeles durerea unei mame. Cineva mi-a spus: «Aş vrea să văd măcar trupul, oasele fiicei mele, să ştiu unde a fost îngropată» (…). Există o amintire pe care eu o numesc «amintire maternă», ceva fizic, o amintire de carne şi oase. Şi această amintire poate explica angoasa. De atâtea ori spun: «Dar unde era Biserica în acel moment, pentru ce nu ne-a apărat?». Eu stau liniştit şi le însoţesc. Disperarea mamelor din Plaza de Mayo este teribilă. Nu putem face altceva decât să le însoţim şi să respectăm durerea lor, să le luăm de mână, dar este dificil”.

Pontiful comentează şi o frază spusă de papa Luciani cu privire la maternitatea lui Dumnezeu. “Spunând că Dumnezeu este tată şi mamă, papa Ioan Paul I n-a spus nimic straniu. A spus asta Dumnezeu despre sine, prin intermediul lui Isaia şi al celorlalţi profeţi: s-a prezentat ca o mamă, «te păzesc ca o mamă, o mamă nu poate uita de copilul său, şi chiar dacă ea ar uita, eu n-aş putea face niciodată asta» (Is 49,15)”.

Francisc subliniază apoi ceea ce arhanghelul Gabriel îi spune Sfintei Fecioare Maria în momentul Bunei Vestiri. “Îngerul nu-i spune Mariei: «Tu eşti plină de intelect, eşti inteligentă, eşti plină de virtute, eşti o femeie extraordinară». Nu: «Eşti plină de har», adică de gratuitate, de frumuseţe. Sfânta Fecioară Maria este frumoasa prin excelenţă. Frumuseţea este una dintre dimensiunile umane pe care prea des o neglijăm. Vorbim despre adevăr, despre bunătatea şi lăsăm deoparte frumuseţea. În schimb este importantă ca şi celelalte. Este important a-l găsi pe Dumnezeu în frumuseţe”.

De asemenea, papa explică: “Maria nu poate să fie mama celor corupţi, deoarece corupţii o vând pe mama, vând apartenenţa la o familie, la un popor. Caută numai propriul profit, fie el economic, intelectual, politic, de orice tip. Fac o alegere egoistă, aş spune satanică: încuie cu cheia uşa dinăuntru. Şi Maria nu reuşeşte să intre. Pentru aceasta unica rugăciune pentru corupţi este ca un cutremur să-i înduioşeze în aşa fel încât să-i convingă că lumea n-a început şi nu se va termina cu ei (…). Maria este mamă a noastră a tuturor păcătoşilor, de la cel mai sfânt la cel mai puţin sfânt”. Şi pontiful, aşa cum a făcut deja de atâtea ori, se defineşte pe sine însuşi păcătos: “Este realitatea. Dacă aş spune despre mine că nu sunt un păcătos, aş fi cel mai mare corupt”.

Conversaţia papei cu părintele Marco Pozza va fi transmisă în programul “Ave Maria” la Tv2000 de la 16 octombrie în fiecare marţi, seara. Avanpremiera a fost prezentată azi dimineaţă la Filmoteca Vaticană, în prezenţa părintelui Pozza, a monseniorului Dario Edoardo Vigan?, asesor al Dicasterului pentru Comunicare Vaticană, a directorului lui Tv2000, Vincenzo Morgante, şi a responsabilei editoriale de la Rizzoli, Manuela Galbiati.

(După Vatican Insider, 8 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

Exprimaţi-vă opinia