Meditația zilei

Publicatla 8 October 2018
Luni, 8 octombrie 2018
Lc 10,35: „Îngrijește-te de el și ceea ce vei mai cheltui îți voi da când mă voi întoarce!”
 
Sfinții Părinți ai Bisericii au înțeles – și pentru ca noi să înțelegem – că Bunul Samaritean, singurul care își poate asuma în întregime rănile omului strivit de violență și batjocura celui despuiat de haina demnității, este Domnul Isus Cristos. Doar El poate simți pe deplin mila pentru omul ajuns la capătul puterilor și numai grija lui poate declanșa în noi procesul de însănătoșire. Ascultând povestirea gesturilor delicate cu care samariteanul îl tratează pe om, îl putem asculta pe Isus povestindu-ne despre cum El însuși ne îngrijește și ne vindecă. Pe noi și pe fiecare om în parte.
Dar acest Samaritean recurge apoi la ajutorul unui hangiu, pe care-l răsplătește dinainte și-i promite să-l răsplătească pentru tot ce-ar cheltui în plus, îngrijindu-se de cel rănit.
 
Cum fac ca inima mea să simtă și ea mila față de cel oropsit? Ce-i voi putea povesti oare, în seara vieții, la întoarcerea Bunului Samaritean, despre cum m-am îngrijit de cei pe care mi i-a încredințat? Sunt dispus să cheltuiesc ceva în plus?
 
Rugăciune
Doamne, cât este de puternică și de delicată inima ta! Tu, suflet regal, nobil și deasupra oricărei nobleți, liber în fața tuturor. Doar tu ești liber între noi, slugi ai vieții și durerii! Eliberează-mă și pe mine! Când zac în suferință și aș vrea să devin orb și indiferent față de cei din jurul meu, atunci păstrează-mi tu privirea limpede și inima liberă de egoismul ce-l năpădește cu atâta ușurință chiar pe cel ce suferă. Ajută-mă să nu mă gândesc doar la mine. Nu trebuie să fiu plin de pretenții, nu trebuie să fiu o greutate pentru alții, nu trebuie să le stric bucuria, căci acestea nu-mi vor aduce curajul. Învață-mă să observ fiecare mică slujire de iubire; învață-mă să o apreciez și să fiu recunoscător. Da, trebuie să învăț să le fiu eu însumi de folos celorlalți, căci ne depășim extrem de ușor durerea când ieșim din noi înșine ca să le fim de ajutor celorlalți. Învață-mă tu să mă gândesc la ei și să-i înțeleg. Arată-mi cum le pot câștiga încrederea; cum le pot spune o vorbă bună, să-i consolez, să-i ridic și să-i ajut. (Romano Guardini)
43326542_458918137962960_9173129423526821888_n

Exprimaţi-vă opinia