Meditația zilei

Publicatla 5 October 2018
Vineri, 5 octombrie 2018
Iob 38,1.12-21; 40,3-5; Ps 138; Lc 10,13-16
“Astăzi nu vă împietriţi inimile, ci ascultaţi glasul Domnului!”În evanghelia de ieri, Domnul ne spunea să nu refuzăm pacea. Ea are nevoie de un emițător, dar și de un receptor. Pacea devine așadar o punte, un dialog comun care are nevoie de două părți. Refuzul păcii și preferința pentru metodele noastre, ne lasă pe dinafara ei, iar dacă pacea pleacă de la noi, până și Sodomei îi va fi mai ușor decât nouă.

Astăzi, Domnul continuă această temă adresând repercursiunile disprețului, care înseamnă „sentiment al celui care nesocotește sau depreciază; lipsă de considerație sau de stimă față de cineva sau de ceva”. (DEX)

Trebuie să traducem acest cuvânt ca să ne putem inspecta mai îndeaproape conștiința: atunci când nu prețuim, disprețuim. Manifestăm dispreț atunci când ne simțim mai buni, preferând să fim evaluatori, decât misionari ai păcii. Un psihanalist renumit spunea că atunci când cuplurile merg la consiliere maritală, singurul obstacol de netrecut este disprețul unul față de celălalt. Atunci când unul dintre parteneri a adoptat acest sentiment, devine extrem de greu să-și mai salveze relația.

De ce să nu disprețuim anumite lucruri sau oameni? Pentru că, Domnul explică în Iob 38, nu putem evalua fără să fi „poruncit dimineții”, fără să ne fi „plimbat pe fundul abisului” sau fără să fi „ajuns cu priceperea până la lățimile pământului”… Iar și dacă răspunsul ar fi că am făcut toate astea, indicația continuă „Fă cunoscut dacă știi toate acestea!”

Cel care știe, împărtășește, iar cel care are, dă, așa cum Domnul nostru ne-a arătat exemplu. Cum altfel să își arate Domnul mărimea, dacă nu ar fi micimea noastră ca și comparație? Cum să salveze El cauzele disperate, dacă ele nu ar apărea? Cum să Îl cunoaștem ca milostiv prin excelență, doritor să își reverse iubirea gratuită și necondiționată asupra întregii creații, dacă noi disprețuim părți din această creație?

Întrebare: Dacă Domnul m-a creat pe mine așa cum sunt, împreună cu întreaga creație și îi este plăcut Lui, oare pot fi eu mai pretențios decât El?

Rugăciune:
„Tu iubești toate lucrurile care există,
Și nu disprețuiești niciunul dintre lucrurile pe care le-ai creat,
Pentru că nu ai fi creat niciun lucru pe care l-ai fi urât.
Cum ar fi putut vreun lucru rezista, dacă nu l-ai fi vrut tu?
Sau cum s-ar fi putut păstra vreun lucru, dacă nu l-ai fi chemat Tu în existență?
Tu cruți toate lucrurile pentru că sunt ale tale, O Doamne,
Tu, care iubești tot ce este viu.„

Cartea Înțelepciunii, 11:24-26

43112859_457397651448342_5562617715069288448_n (1)

 

Exprimaţi-vă opinia