2018.09.26 Udienza Generale

Papa Francisc la audienţa generală de miercuri, 26 septembrie 2018 
Călătoria apostolică în Ţările Baltice, cea de-a 25-a din pontificatul papei Francisc, s-a aflat în centrul catehezei de la audienţa generală de miercuri, 26 septembrie, din Piaţa Sfântul Petru, printre pelerini aflându-se şi un grup de credincioşi din România.
Papa Francisc la Audienţa generală din 26 septembrie 2018

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaş

26 septembrie 2018 – Vatican News. Pontiful a revenit în Vatican marţi, 25 septembrie, în cursul serii, după călătoria apostolică în Ţările Baltice, alcătuită  din trei etape: Lituania (22-23 septembrie), Letonia (24 septembrie) şi Estonia (25 septembrie).

După cum obişnuieşte înainte şi după fiecare călătorie apostolică, şi de această dată, abia întors la Roma, papa Francisc a trecut pe la bazilica Santa Maria Maggiore, din Roma, pentru a se reculege în rugăciune în faţa icoanei Maicii Domnului, cinstită cu titlul Salus populi romani (Salvarea poporului roman) şi a aduce mulţumire pentru reuşita călătoriei.

«Zilele trecute am efectuat o călătorie apostolică în Lituania, Letonia şi Estonia, în contextul aniversării centenarului independenţei acestor Ţări definite Baltice. O sută de ani pe care aceste ţări i-au trăit pe jumătate sub jugul ocupaţiilor – mai întâi cea nazistă, apoi cea sovietică. Sunt popoare care au suferit foarte mult, şi de aceea Domnul le-a privit cu predilecţie. Le mulţumesc preşedinţilor celor trei republici şi autorităţilor civile pentru deosebita primire pe care am avut-o. le mulţumesc episcopilor şi tuturor acelora care au colaborat la pregătirea şi la realizarea acestui eveniment eclezial», a spus papa Francisc la începutul catehezei audienţei generale de miercuri, 26 septembrie a.c., din piaţa Sfântul Petru, cateheză dedicată celei de-a 25-a călătorii apostolice, desfăşurată în Ţările Baltice, între 22 şi 25 septembrie.

Specificând că vizita sa a avut loc într-un context diferit faţă de cel întâlnit de Ioan Paul al II-lea, papa Francisc a evidenţiat că misiunea călătoriei sale a fost “de a vesti din nou acelor popoare bucuria Evangheliei şi revoluţia milostivirii, a bunătăţii, pentru că libertatea nu este suficientă pentru a da sens şi plinătate vieţii fără iubire, iubire care vine de la Dumnezeu”.

Papa Francisc: «Evanghelia, care în timpuri de încercare, dă forţă şi însufleţeşte lupta pentru eliberare, în timpuri de libertate este lumină pentru parcursul zilnic al persoanelor, al familiilor, al societăţilor şi este sare care dă gust vieţii obişnuite şi o păzeşte de corupţia mediocrităţii şi a formelor de egoism.»

Ilustrând situaţia comunităţilor catolice vizitate, pontiful a explicat că în Lituania catolicii sunt majoritatea, în vreme ce în Letonia şi în Estonia sunt prevalenţi luteranii şi ortodocşii, fiind însă numeroşi cei care s-au îndepărtat de la viaţa religioasă. «De aceea, apare ca fiind necesară întărirea comuniunii dintre toţi creştinii, care a crescut deja în timpul dificilei perioade a persecuţiei », a spus pontiful, explicând că, de fapt, «dimensiunea ecumenică era intrinsecă acestei călătorii, fiind exprimată în momentul de rugăciune în Catedrala din Riga şi la întâlnirea cu tinerii din Tallinn.»

Succesiv, pontiful a prezentat o sinteză a discursurilor adresate în cele trei Ţări Baltice – Lituania, Letonia şi Estonia. «Adresându-mă autorităţilor din cele trei ţări am pus accentul pe contribuţia pe care acestea o aduc comunităţii Naţiunilor şi în special Europei», a spus Sfântul Părinte, reliefând totodată încurajarea dialogului dintre generaţii, în special între cea a vârstnicilor şi cea a tinerilor, astfel încât “contactul cu rădăcinile  să continue fecundarea prezentului şi a viitorului”.

Referindu-se la întâlnirile avute cu tinerii, la Vilnius, şi cu vârstnicii, la Riga, pontiful a amintit mărturiile “care au exprimat frumuseţea rugăciunii şi a cântului în care inima se deschide spre Dumnezeu; bucuria de a-i sluji pe alţii, de a ieşi din îngrăditurile “eu”-lui pentru a porni la drum, de a te ridica după căderi”.

Despre întâlnirea cu preoţii, persoanele consacrate şi seminariştii, Sfântul Părinte a indicat dimensiunea constanţei ca fiind esenţială, punând accentul pe necesitatea concentrării pe Dumnezeu şi a înrădăcinării, cu fermitate, în iubirea sa.

Din sinteza călătoriei nu a lipsit referinţa papei Francisc la momentele dedicate memoriei, prin omagierea victimelor genocidului ebraic în Lituania şi vizita la Muzeul Ocupaţiilor şi al Luptelor pentru Libertate, recules în rugăciune în celulele în care erau deţinuţi, torturaţi şi ucişi cei care se opuneau regimului.

Vorbind despre celebrările euharistice – la Kaunas, în Lituania, la Aglona, în Letonia şi la Tallinn, în Estonia, pontiful a spus că “sfântul Popor fidel lui Dumnezeu aflat în mers în acele ţinuturi şi-a reînnoit “da”-ul faţă de Cristos speranţa noastră; l-a reînnoit cu Maria, care se arată a fi Mamă a fiilor săi, în special faţă de cei mai suferinzi; şi-a reînnoit “da”-ul ca popor ales, preoţesc şi sfânt, în inima căruia Dumnezeu retrezeşte harul Botezului.”

Speranţa Sfântului Părinte de deschidere a Chinei spre o nouă etapă

La finalul audienţei generale de miercuri, 26 septembrie, amintind Acordul provizoriu semnat sâmbătă, 22 septembrie, la Beijing, între Sfântul Scaun şi Republica Populară Chineză privind numirea episcopilor, papa Francisc a anunţat publicarea, miercuri, a unui Mesaj al său “de fraternă încurajare” adresat catolicilor chinezi.

«Prin aceasta» – a continuat Sfântul Părinte – «îmi exprim speranţa ca China să se deschidă spre o nouă etapă, care să ajute la însănătoşirea rănilor din trecut, la restabilirea şi la menţinerea deplinei comuniuni dintre toţi catolicii chinezi şi la asumarea, cu reînnoită angajare, a vestirii Evangheliei». «Dragi fraţi şi surori», a mai spus pontiful, «avem o îndatorire importantă! Suntem chemaţi să-i însoţim cu rugăciune ferventă şi cu prietenie fraternă pe fraţii şi surorile din China.»

26 septembrie 2018, 12:29

Exprimaţi-vă opinia