Făclii și călăuze din Societatea lui Isus

Sfântul Petru Claver, preot, sclavul negrilor

 

Comemorează:pietro-claver

Petru Claver s-a născut în localitatea Verduno din Catalania – Spania. Şi-a făcut studiile în diferite colegii ale Societăţii lui Isus din Europa şi America de Sud, unde a avut ocazia să cunoască situaţia grea a sclavilor negri. Tot în Societatea lui Isus a descoperit vocaţia misionară pentru muncă, în special după exemplul lui Alfonso Rodriguez, portarul comunităţii din Mallorca, alături de care a stat, devenind învăţăcelul său. A fost hirotonit preot în 1616 în timpul misiunii din Columbia unde, până la moartea sa, a făcut apostolat printre sclavii negri, legându-se prin vot pentru a fi „mereu sclavul negrilor”.
Lucra neîncetat până la epuizare în fiecare zi în care apăreau valuri noi de sclavi, scoţându-i la lumina pe cei muribunzi sau bolnavi. Rămâne timp de patruzeci de ani în port şi lucrează în mijlocul acestora. În tot acest timp ajunge să boteze peste 300.000 de sclavi, pe care i-a adus pe drumul cel bun, ajutându-i să creadă din nou în bunul Dumnezeu.

Cade la pat după patruzeci de ani de muncă, fiind victima unei paralizii. Deoarece în acea perioadă apăru şi o epidemie de ciumă care omorâse toţi confraţii săi călugări, a ajuns să fie îngrijit de un servitor care adesea îl insulta şi maltrata. La 8 septembrie 1654, de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, Petru părăseşte această lume, Dumnezeu luându-l la Ceruri unde avea să-i întâlnească pe toţi cei cărora le-a dăruit ultima îngrijire.

A fost canonizat de către papa Leon al XIII-lea în anul 1888, deodată cu maestrul său, Alfonso Rodriguez, şi declarat patronul misionarilor printre cei negri.

Este sărbătorit în calendarul Societăţii lui Isus la 9 septembrie.

 

Reține:

Petru Claver este sfântul care m-a impresionat cel mai mult după viața lui Cristos. (Papa Leon al XIII-lea, cu prilejul canonizării lui Petru Claver)
Petrus Claver, aethiopum semper servus («Petru Claver, sclav al negrilor pentru totdeauna», cuvinte rostite cu ocazia pronunțării voturilor solemne). Cuvinte pe care le-a scris cu sângele propriu.

Să vorbeşti puţin cu oamenii şi mult cu Dumnezeu.

Să-l căutăm pe Dumnezeu în toate lucrurile şi îl vom găsi mereu alături de noi.

Despre el, confraţii mărturiseau: În timpul rămas liber după spovezi, cateheză şi educaţia negrilor se dedica în întregime rugăciunii, în special noaptea, repetând mereu: Doamne, eu te iubesc mult … mult.

 

Aprofundează:

Gheorghe Fireza, Sfinții și fericiții din Societatea lui Isus, Editura Provinciei Române S.I., București, 1940.

In Cristo Gesù. Profili spirituali dei Santi e Beati della Compagnia di Gesù, Editrice Ancora Milano, 1974.

Liturgia delle Ore della Compagnia di Gesù, Curia Generalizia, Roma, 2007.

https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Claver

Exprimaţi-vă opinia