IMG-20180907-WA0000

Burdufuri noi pentru Vinul Nou: cuvintele Evangheliei pot rezuma cel mai bine dezideratul cu care s-a încheiat Adunarea Anuală a Iezuiților din România din 2018, desfășurată la Centrul Manresa din Cluj între 4 și 6 septembrie. Identificându-l pe Cristos cu Vinul Nou, membrii Societății lui Isus din țară au căutat într-un context de reculegere și discernământ comunitar acele forme concrete și actuale în stare să exprime porunca veche și veșnic nouă a iubirii Sale. Nou a fost „burduful” administrativ teritorial, Adunarea din anul acesta fiind prima desfășurată în cadrul noii Provincii Euro-mediteraneene, din care facem parte acum ca Misiune teritorială, alături de Italia, Malta și Albania. Așa se explică participarea Provincialului Gianfranco Matarazzo, alături de Delegatul responsabil pentru Malta și România, în persoana părintelui Michale Bugeja. Nou a fost și procesul de discernământ al priorităților apostolice, în care am fost călăuziți de un expert în strategii organizaționale, dr. Sandro Spiteri din Malta. Însă noutatea decisivă a constituit-o redescoperirea Examenului ignațian de conștiință, aplicat la nivel comunitar asupra comunităților și operelor noastre din țară. Până la urmă, reînnoirea așteptată de toți nu este aceea a strategiilor, nici a personalului, ci aceea a Spiritului: Spiritul nou a fost, este și va fi acela al lui Cristos.

De aceea, temerile și speranțele legate de viitor pot fi rezumate cel mai bine de rugăciunea profetică a fostului Părinte General Pedro Arrupe:

“Nu îmi este teamă de noua lume care se iveşte. Mă tem mai degrabă ca nu cumva iezuiţii să aibă puţin de oferit sau nimic acestui lumi. Să aibă puțin de zis sau puţin de făcut. Ceva care să justifice existenţa noastră ca şi iezuiţi. Mă sperie că putem da răspunsuri de ieri  problemelor de mâine. Nu pretindem să apărăm greşelile noastre, dar nici să o comitem pe cea mai mare dintre toate: aceea de-a aştepta cu braţele încrucişate şi de-a nu face nimic de teamă greşim”.

Marius Taloș SJ

Exprimaţi-vă opinia