Familia, inimă a Bisericii

Publicatla 23 August 2018
  • 23 Aug 2018

În călătoria dedicată familiei, bucuriei, vieţii, viitorului Bisericii – la Dublin la 25 şi 26 august 2018 – papa Francisc va rezerva un spaţiu special, de rugăciune şi de apropiere spirituală şi umană de victimele abuzurilor. Asta a confirmat marţi, 21 august 2018, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun Greg Burke, care prezentând jurnaliştilor detaliile călătoriei apostolice a subliniat că pontiful va sta în tăcere în capela din pro-catedrala “St. Mary”, unde de mulţi ani arde o candelă ca amintire a celor care au îndurat drama oricărui tip de abuz. Papa, a spus Burke, va avea şi ocazia de a întâlni câteva persoane care au îndurat acest delict care a marcat în mod trist viaţa diecezelor irlandeze.

Conferinţa de presă din Vatican a anticipat cu câteva ore începutul solemn al Întâlnirii Mondiale a Familiilor 2018 (ÎMF) care porneşte, seara, cu o rugăciune ecumenică celebrată, în acelaşi timp, în toate cele 26 de dieceze din Irlanda. Întâlnirea va culmina duminică 26 august la Liturghia finală celebrată de papa Francisc în “Phoenix Park” din Dublin. În seara de marţi, un dangăt de clopote va străbate la unison insula de smarald. Nu numai catedralele, ci fiecare parohie, fiecare biserică este chemată de organizatori să se unească la acest act iniţial care are ca temă călăuză invitaţia: “Împreună cu Cristos”.

După aceea Amoris laetitia va însoţi în zilele următoare momentele de întâlnire, împărtăşire, rugăciune şi reflecţie. Exortaţia apostolică va fi cheia de lectură pentru a aprofunda, în trei zile de congres, tema voită de papa Francisc: “Evanghelia familiei, bucurie pentru lume”.

Pontiful se va uni fizic cu miile de familii care provin din toate continentele sâmbătă 25 august, când va începe călătoria sa în Irlanda. Dar deja în primele ore de marţi a subliniat participarea sa spirituală la întâlnire cu un tweet lansat din account-ul său @Pontifex: “Astăzi la Dublin va începe Întâlnirea Mondială a Familiilor. Să ne unim în rugăciune pentru toate familiile din lume, în special cele aflate în dificultate @wmof2018 @LaityFamilyLife”.

(După L’Osservatore Romano, 22 august 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

Exprimaţi-vă opinia