I

Iubitului frate ES Mons. Piotr Libera, episcop de Płock

Astăzi, în solemnitatea Ridicării la cer a Sfintei Fecioare Maria, este a 450-a aniversare a morţii sfântului Stanislau Kostka. La numai 18 ani, datorită unei boli grave, a terminat pelerinajul său pământesc acest student al noviciatului iezuit la Roma, unul dintre fiii cei mai remarcabili ai patriei voastre şi ai Societăţii lui Isus. De aceea, comemorând intrarea sa în gloria Domnului, mă unesc cu rugăciunea de mulţumire a credincioşilor din dieceza de Płock şi din întreaga Biserică din Polonia, care în curând, la Rostkowo, locul de naştere a sfântului, vor participa la celebrările centrale ale anului dedicat lui.

Profitând de această ocazie, doresc să mă adresez înainte de toate tinerilor, al căror patron este sfântul Stanislau. Îmi place să amintesc fraza pe care sfântul Ioan Paul al II-lea a rostit-o în biserica “Sant’Andrea al Quirinale”, când a venerat relicvele sale: “Drumul vieţii sale scurte, început la Rostkowo în Mazowsze, prin Viena şi apoi până la Roma, poate fi comparat cu o mare cursă de la ţară spre ţinta vieţii fiecărui creştin care este sfinţenie” (13 noiembrie 1988).

Dragi tineri prieteni, ştiu că mulţi dintre voi, în septembrie, fac pelerinajul pe jos de la Przasnysz la Rostkowo, de la locul botezului său la locul naşterii sale. Este, ca să spunem aşa, prima etapă din această “cursă” a lui Stanislau spre sfinţenie. Vă încurajez să vă amintiţi, nu numai în timpul acestui marş, ci pe toate drumurile vieţii voastre zilnice, că şi voi sunteţi capabili să faceţi această “cursă”. Şi voi sunteţi stimulaţi de iubirea lui Cristos şi întăriţi de harul său. Fiţi curajoşi! Lumea are nevoie de libertatea voastră de spirit, de privirea voastră încrezătoare spre viitor, de setea voastră de adevăr, de bunătate şi de frumuseţe. Sfântul Stanislau vă învaţă acea libertate care nu este o cursă oarbă, ci capacitatea de a discerne ţinta şi de a urma căile cele mai bune de comportament şi de viaţă. Vă învaţă să căutaţi înainte de toate prietenia cu Isus; să citiţi şi să meditaţi Cuvântul său şi să primiţi în Euharistie prezenţa sa milostivă şi puternică, pentru a rezista condiţionărilor mentalităţii lumeşti. Sfântul Stanislau vă învaţă să nu vă fie frică de risc şi de visele de fericire adevărată, al cărei izvor şi garanţie este Isus Cristos. “Isus este Domnul riscului, este Domnul acelui mereu «dincolo». […] El vrea mâinile voastre pentru a continua să construiască lumea de astăzi. Vrea s-o construiască împreună cu voi” (cf. Discursul în veghea de la ZMT, Cracovia, 30 iulie 2016). Să vă susţină din cer sfântul Stanislau şi să vă inspire motoul său: “Ad maiora natus sum” – “M-am născut pentru lucruri mai mari”.

Frate drag, prin mijlocirea sfântului Stanislau Kostka, invoc ocrotirea divină asupra ta, asupra tuturor episcopilor şi preoţilor, asupra credincioşilor şi în special asupra tinerilor din Biserica din Polonia. Vă cer să vă rugaţi pentru mine şi din inimă vă binecuvântez în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.

Din Vatican, 15 august 2018

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

Exprimaţi-vă opinia