Între 25 şi 29 iulie 2018, Dieceza Romano-Catolică de Satu Mare va fi gazda celui mai important eveniment al tinerilor catolici din România, care se organizează din trei în trei ani, Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic (INTC). La eveniment, în municipiul Satu Mare vor ajunge 1250 de tineri, care, conform distribuirii locurilor, vor avea reprezentanţi din fiecare dieceză romano- sau greco-catolică din ţară. (N. red.  Este prezent și grupul Magis de spiritualitate ignațiană.)

MagisINTC

Locaţia principală a programelor va fi Grădina Romei, dar participanţii vor vizita şi puncte turistice importante din oraş, biserici, organizaţii caritative, ordine călugăreşti cu carismă caritativă, îşi vor face vizibilă prezenţa în locurile publice din Satu Mare. Pe parcursul întâlnirii, tinerii vor fi ajutaţi de 75 de voluntari din diferitele dieceze, 60 de voluntari de la Serviciul de Ajutor Maltez, iar câteva sarcini vor fi îndeplinite de unele familii din Satu Mare.

Participanţii la eveniment vor ajunge miercuri, şi se vor aduna în Grădina Romei, unde de la ora 19, cu deschiderea oficială va începe INTC-ul. Tinerii vor primi salutările, se vor ruga împreună, vor cânta imnul oficial al întâlnirii, după care vor avea ocazia să se cunoască mai bine, să se distreze la un concert The Phoenix SM.

Privind programul, joi dimineaţa tinerii vor prezenta simbolurile diecezelor şi vor asculta şi prima cateheză. Zilele de joi, vineri şi sâmbătă, vor avea fiecare câte un subiect – reconciliere, caritate, iar apoi identitate -, şi de fiecare dată, cateheţii se vor inspira din tema respectivă, dar şi din mottoul întâlnirii – “Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu!” (Lc 1,30). Tot aşa, în aceste trei zile vor fi şi sfinte Liturghii: în rit romano-catolic în limba română la biserica Calvaria, în limba maghiară la catedrală, respectiv în rit greco-catolic în biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Acestea toate vor fi oficiate de fiecare dată de câte un episcop. Duminica însă, cu toţii se vor aduna la sfânta Liturghie de încheiere, care va fi oficiată de nunţiul Miguel Maury Buendía, în Grădina Romei. La fiecare sfântă Liturghie sunt aşteptaţi toţi enoriaşii, indiferent de vârstă.

În programul INTC vor avea loc şi ocazii de rugăciuni comune, adoraţii euharistice, dar tinerii pot alege şi dintre programele alternative, ca ateliere de artizanat, programe sportive, city-tour sau plimbare între obiectivele turistice şi culturale, activităţi în aer liber sau programe de ajutorare, caritative.

În ziua de vineri, între 15 şi 18, în trei puncte ale oraşului – în faţa Muzeului Judeţean, în parcul central şi în Pasajul Coposu – tinerii vor face mai multe flash-mob-uri, şi tot în ziua de vineri li se va alătura Comunitatea Neocatecumenală din Dieceza de Satu Mare, cu cântecele şi rugăciunile lor de misiune stradală. În ziua de vineri aşadar, cu siguranţă, dar şi în alte zile sătmărenii vor avea ocazia de a se întâlni cu tineri în şepci şi tricouri INTC.

Oferta programelor e variată, organizatorii împreună cu partenerii lor încearcă totul, ca oaspeţii care ajung la Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic în Satu Mare să se simtă bine, să aibă momente de îmbogăţire spirituală, iar apoi să ducă cu ei vestea bună a oraşului şi a diecezei.

Preluare www.intc.ro

 

Exprimaţi-vă opinia