Patru preoţi, caractere originale, oameni cu experienţă şi suflete veşnic tinere vor fi cateheţii Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic.
S-a stabilit numele cateheţilor Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic din Satu Mare, 25-29 iulie. Este vorba de Iulian Budău SJ., Balla Imre, Pantea Tibor fr. Tibi OFM şi Czier István, ei se vor adresa tinerilor cu gânduri alese, îmbucurătoare şi motivaţionale. Mai jos puteţi citi prezentarea fiecăruia – scris de ei înşişi -, făcând astfel cunoştinţă cu ei, încă înainte de întâlnire.
Czier István
Nu îmi plac lucrurile exagerat de religioase. Îmi place în schimb credinţa normală, reală, fără exagerări, o spun din nou: credinţa normală.
Nu sunt un preot „prea credincios”, în sensul alterat al termenului. Mă consider preot mai laic, şi tocmai de aceea, pe lângă biserică încerc să ţin legătura şi cu lumea. Aşadar nu umblu doar la biserică, postesc, sau „meditez” asupra lucrurilor religioase, ci ocazional şi schiez, înnot, joc fotbal, … (sunt şi motociclist), sau chiar să petrec.
Îmi plac persoanele credincioase din convingere, cu devotament, nu cele care se arată a fi astfel doar pentru că alţii sau Biserica se aşteaptă să fie astfel. În ultimă instanţă orice formă de religiozitate are valoarea ei, dar la cei cu adevărat devotaţi şi convinşi le pot vedea şi inimile.
Îmi place liniştea dar şi muzica. „Să vorbeşti nu e destul!” – cântă Mangorise. Nu e destul în relaţiile dintre oameni, dar … nici în credinţă!
Îmi place să stau la spovadă, dar şi să mă spovedesc.
Sper că eşti tânăr care are întrebări; şi sper că nu te laşi bătut, nu oboseşti să pui întrebări, să cercetezi, dacă te interesează ceva.
czier istván (pityu)
Pantea Tibor fr. Tibi OFM
Pace şi bine!
Mă numesc fratele Tibi-Tibor (Pantea). Sunt călugar franciscan minorit, născut în Banat, la Sânnicolau Mare. Momentan trăiesc în mănăstirea noastră din Cluj. Îmi place mult de tot să lucrez cu tinerii, cu familiile tinere. Pasiunea mea principală este aceea de a conduce cât mai mulţi tineri la pretenia personală şi profundă cu Bunul Dumnezeu.
Când am timp liber… şi pe acela încerc să-l petrec cu confraţii mei, sau cu tinerii, cu familiile tinere, în special în natură, cu jocuri şi voie bună ;).
În catehezele pe care am primit sarcina să le ţin, voi încerca să vă vorbesc într-o manieră cât mai practică, mai aproape de viaţa de zi cu zi, căutând să vă împărtăşesc exemple care să vă dea posibilitatea de a descoperi cât de frumoasă şi cât de simplă, chiar, este viaţa trăită cu o credinţă vie şi personală în Dumnezeu. Voi încerca să fiu interactiv şi sper să aveţi curajul de a răspunde la întrebările şi provocările pe care vi le voi adresa.
(Şi… încă ceva. Am început deja să mă rog pentru voi. Dacă vreţi, o puteţi face şi voi pentru mine şi pentru ceilalţi care vor ţine catehezele. Vă mulţumesc!)
frtibi
Balla Imre
Mă numesc Balla Imre. În prezent sunt vicar în Târgu Mureş, la parohia Sfântul Ioan Botezătorul, şi totodată sunt spiritualul claselor cu profil teologic al Liceului Romano Catolic aflat în prezent sub hărţuire politică. Mă bucură la fel de mult faptul că pot să însoţesc spiritual mai mulţi studenţi. Tinerii sunt aproape de sufletul meu.
Îmi place să petrec timp preţios cu oamenii, atât în întâlniri personale cât şi de grup. Îmi face plăcere să privesc în adâncime, spiritualitatea fiind preţioasă pentru sufletul meu.
În cateheza pe care o voi ţine, traversând inima evangheliei prin prisma celor opt fericiri, aş vrea să privim împreună la vieţile noastre. Apoi, oprindu-ne la rugăciunea Tatăl nostru şi în armonie cu motoul evenimentului, doresc să adâncesc mesajele, arătând şi posibilităţile de punere în practică a ideilor.
Motto-ul meu preoţesc poate fi relevant: “Noi am cunoscut şi am crezut în iubire.” (1In 4,16)
Iulian Budău SJ.
Preot călugăr iezuit. S-a născut în 1973 la Bacău, urmând şcoala generală în Nicolae Bălcescu şi apoi prima parte a liceului la Liceul Industrial Nr. 3 din Bacău (1987-1989). Au urmat apoi doi ani la Seminarul mic din Iaşi şi alţi doi la Institutul Teologic din Iaşi, până în 1993 când a intrat în Societatea lui Isus. După doi ani de noviciat în Cluj-Napoca, a studiat filozofia în Padova, până în 1995. A absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine în Bucureşti în 2003 după care a studiat teologia la Paris până în 2006. A urmat un an de muncă cu JRS (Serviciul Iezuiţilor pentru Refugiaţi) în Nepal. Pe data de 18 noiembrie 2007 a fost hirotonit preot la Bucureşti. În 2011 a terminat masterul în Psihologie şcolară şi consiliere educaţională la Universitatea Titu Maiorescu din Bucureşti. Din 2009 până în 2013 a lucrat în Serviciul Iezuiţilor pentru Refugiaţi din România în Bucureşti. Din 1 august 2013 este paroh al comunităţii de limba română la biserica “Preasfânta Inimă a lui Isus” – Calvaria din Satu Mare.
sursa: intc.ro