Miercuri, 18 iulie 2018, în ziua comemorării liturgice a Sfintei Fecioare Maria a Libertății, se sărbătorește hramul capelei din Predeal – Cioplea. Sf. Liturghie solemnă a hramului se va celebra la ora 18.00, predicator fiind Pr. Marius Taloș SJ.

Capela romano-catolică de la Predeal – Cioplea a fost construită din lemn pe terenul dr. Eugenia Mihalovici (1916 – 1998), în arcul de timp dintre sfârșitul anului 1948 și vara lui 1949, şi a fost sfințită la 22 august 1949 de Episcopul Gerald Patrick O’Hara, pe atunci regent al Nunțiaturii Apostolice în România. Monseniorul Vladimir Ghika a avut ideea construirii capelei şi s-a şi ocupat de realizarea ei, motiv pentru care este considerat ctitorul capelei. Conform relatărilor Eugeniei Mihalovici, capela a fost destinată comunităţii de surori pe care monseniorul o înfiinţase împreună cu ea la Predeal și care locuiau în vila alăturată. După confiscare vilei, în 1950, și evacuarea tinerelor surori, Pr. Menges a rămas la capela de la Predeal (locuind în sacristie), de unde a condus Biserica din România în 1951-1952, în noiembrie 1952 fiind arestat. La capelă au slujit apoi Pr. Victor Iacobec şi preoţii de la Sinaia, care veneau la capelă de două ori pe săptămână pentru a celebra Sfânta Liturghie marţea şi duminica. Din 2010, parohul  comunităţii este Pr. Alois Arcana.

Conform mărturiei Eugeniei Mihalovici, Mons. Ghika a fost cel care a ales să dedice capela Sfintei Fecioare Maria, cu hramul  Notre-Dame de la Liberté (Sfânta Maică a Libertăţii), cu referire evidentă la lipsa de libertate religioasă în care se afla Biserica Catolică din România în acea perioadă. Deşi proprietatea dr. Mihalovici a fost confiscată de autorităţi, capela nu a avut de suferit şi a rămas mereu deschisă pentru cult. De-a lungul anilor, capela a ajuns să poarte numele „Adormirea Maicii Domnului”, probabil pentru că s-a transmis prin viu grai faptul că locaşul de cult a fost dedicat Sfintei Fecioare Maria şi că celebrarea consacrării a avut loc în luna august. Întrucât biserica nou-construită în Predeal a preluat hramul capelei – „Adormirea Maicii Domnului” -, în 2015 ÎPS Ioan Robu a dat un decret prin care capela a revenit la hramul iniţial „Sfânta Maică a Libertății”, celebrat în fiecare an în ziua de 18 iulie.

sursa: arcb.ro

Exprimaţi-vă opinia