De Andrea Tornielli

Tatăl său Attilio, antifascist şi demo-creştin de prima oră, a fost de mai multe ori ministru. Pro-unchiul său, de origine din Mantova, a fost arhiepiscop de Palermo numit de Pacelli şi membru al sacrului colegiu din 1945 până în 1967. Paolo Ruffini, căsătorit, jurnalist şi director de radio şi de programe de televiziune (Rai3 şi Tv2000) prin voinţa papei Francisc primul laic în fruntea unui dicaster din Curia Romană. Dicasterul pentru Comunicaţie, unde Ruffini a fost numit prefect, este o realitate nouă care cuprinde şi coordonează toate realităţile editoriale, informative, comunicative şi multimediale al Sfântului Scaun împreună cu acela care odinioară era Consiliul Pontifical al Comunicaţiilor Sociale.

Cu desemnarea lui Ruffini în fruntea unui dicaster al Vaticanului dintre cele mai semnificative – cât priveşte numărul de persoane angajate – se face un pas cu totul nou în istoria Sfântului Scaun, care până astăzi a avut ca laic în funcţiile de vârf numai pe actualul responsabil al vicepreşedinţiei Comisiei Pontificale pentru America Latină, profesorul Guzman Carriquiry, fost număr trei al vechiului Consiliu Pontifical pentru Laici. Aşadar pentru prima dată un bărbat căsătorit, nu episcop şi nici preot, asumă un rol echivalabil cu acela al cardinalilor şi al arhiepiscopilor conducători de dicaster, adică “miniştri” ai papei şi colaboratori ai săi în Curie.

Care sunt motivele deciziei lui Francisc? Papa a avut ocazia de a cunoaşte şi de a aprecia munca noului prefect în anii petrecuţi la Tv2000 (însuşi Ruffini, împreună cu Lucio Brunelli, director al Tg de la televiziunea episcopilor l-a intervievat pe papa Francisc cu ocazia încheierii marelui Jubileu Extraordinar al Milostivirii, în noiembrie 2016). Curriculum al lui Ruffini vorbeşte de la sine: jurnalist, expert în televiziune, a fost director al Rai3 în anii în care al treilea program al televiziunii publice italiene a produs câteva dintre programele de calitate mai mare (e suficient de amintit Marea Istorie). Aşadar sunt cunoscute şi recunoscute capacitatea şi competenţa în domeniul comunicativ.

Cea mai ascunsă caracteristică, pentru că este cunoscută numai de cel care a avut ocazie de a lucra cu Ruffini, este capacitatea sa de a-i asculta şi de a-i valoriza pe toţi, incluzând şi niciodată excluzând. Trăsătura umană inconfundabilă a unei persoane transparente: nu este o întâmplare că la amiaza zilei de 5 iulie 2018, când numirea în Vatican a fost făcută publică, au fost diferiţi colaboratori, jurnalişti şi tehnicieni în lacrimi în birourile de la Tv2000.

Mass-media vaticane trăiesc o fază de tranziţie care nu este uşoară: drumul reformei întreprins de prefectul precedent, Monseniorul Dario Edoardo Viganň – care şi-a dat demisia ca urmare a incidentului scrisorii lui Benedict al XVI-lea făcută publică numai parţial, dar menţinut de Francisc cu rolul de “asesor” în dicaster – mai trebuie parcurs. Nu au lipsit tensiuni şi neînţelegeri. Venirea unei persoane care oriunde a trebuit să ocupe roluri de responsabilitate a ştiut să-i facă pe toţi colaboratorii săi să lucreze bine, valorizând capacităţile fiecăruia, reprezintă aşadar o alegere semnificativă, departe la ani lumină de mentalitatea antreprenorială şi funcţionalistă care uneori pare să contagieze şi Biserica atunci când urmăreşte modelele marilor major şi ajunge să considere sigur conţinutul a ceea ce comunică.

(După Vatican Insider, 5 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

Exprimaţi-vă opinia