În perioada 22-24 iunie 2018, la Centrul Social “Gaudium et Spes” din Traian, au avut loc exerciţii spirituale pentru laici.

Perioada de reculegere şi-a propus să ne înveţe ceea ce ştiam, dar nu ştiam bine, să ne înveţe ceea ce nu ştiam, dar nu ştiam că nu ştim şi să ne înveţe ceea ce ştiam, dar ştiam că nu ştim cum se face bine sau mai bine.

Au fost zile de taina în care harurile primite nu încap în cuvinte. Zile în care şi copii au învăţat şi ne-au învăţat şi pe noi prin desenele făcute.

Rugăciunea este o întâlnire cu cineva.

Rugăciunea este ca respiraţia, când inspirăm mulţumim lui Dumnezeu pentru că fără el nu am putea face acest lucru şi expirăm cerându-i iertare şi ajutor. Seara şi dimineaţa să conştientizăm că “respirăm” pe Dumnezeu.

Rugăciunea ca o haina. Aşa cum ne îmbrăcam diferit pentru timpuri diferite, aşa este şi rugăciunea diferită pentru momente diferite. Nici o formă de rugăciune nu o înlocuieşte pe alta aşa cum nici o formă de a ne îmbrăca nu înlocuieşte pe celelalte.

Rugăciunea de dimineaţă să o facem pentru a lumina limitele şi întunecimile din noi, pentru a şti cum să ne comportăm cu alţii şi pentru a conştientiza mai ales că suntem într-o permanentă prezenţă a lui Dumnezeu.

Rugăciunea este foc, este incandescentă. Până nu ajungem la saturaţie în rugăciune în nici un caz nu trebuie să ne oprim.

Există o regulă a celor 4 pppp (tot suntem învăţaţi cu pps-urile !!! ) şi anume rugăciunea trebuie să fie personalizată – adică pentru cineva anume; practică adică pentru ceva anume; posibilă – adică fără pretenţii imposibil de realizat şi să poată fi probată practic adică rezultatele să fie concrete verificabile.

Rugăciunea este o stare şi la ea se ajunge începând cu rugăciunile scurte, săgetătoare.

Rugăciunea este un mod de a deschide ochii pentru binefacerile primite, pentru mântuirea primită, pentru înzestrările personale primite. Rugăciunea ne ajută să privim cum Dumnezeu sălăşluieşte în creaturi şi în toată creaţia şi el nu încetează să trudească pentru ca noi să avem tot ce avem. Toate darurile bune sunt o rază sau o reflectare a ceea ce este el şi tot ce avem, am primit de la el.

Exerciţiile practice de rugăciune au lămurit că nu este nevoie de foarte mult timp, ci mai ales să ştim care sunt etapele de parcurs şi de exersat pe viitor.

Foarte important este să ne rugăm practic şi aşa cum putem ca să ajungem să ne rugăm cum trebuie.

Pentru sănătatea noastră spirituală trebuie să păstrăm o dietă bogată şi variată în rugăciuni.

Mulţumim bunului Dumnezeu pentru ocazia oferită de aceste zile de a fi învăţaţi cum să ne întâlnim cu el, pentru efortul părintelui Marius Taloş şi al părintelui Adrian, pentru toate persoanele prezente, pentru că efortul comun a făcut posibil dialogul nostru în comun şi individual cu Dumnezeu.

Cristina Bejan

 

Exprimaţi-vă opinia