De Iacopo Scaramuzzi

Paul al VI-lea a mers acolo în 1969 pentru cei cincizeci de ani ai Organizaţiei Internaţionale a Muncii, Ioan Paul al II-lea a vizitat-o cu multiple întâlniri şi de numeroase ori (1982, 1984, 1985, 2004), acum papa Francisc călătoreşte în Elveţia, joi, 21 iunie 2018, pentru o vizită de numai o zi la Geneva focalizată asupra ecumenismului.

Jorge Mario Bergoglio dedică ziua de joi celei de 70-a aniversări a Consiliului Ecumenic al Bisericilor (World Council of Churches, WCC), organism, în care Biserica catolică nu este membru, care reuneşte 349 de Biserici protestante, luterane, anglicane, ortodoxe din peste 110 ţări. Este vorba, a explicat directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Greg Burke, în cursul unui briefing de prezentare a “pelerinajului ecumenic”, despre a 23-a călătorie internaţională şi despre a 35-a ţară vizitată de papa argentinian, care în oraşul istoricului reformator Calvin celebrează Liturghia pentru comunitatea catolică înainte de a se întoarce la Roma, dar nu face etapă în niciuna dintre agenţiile internaţionale care au sediul la Geneva.

Plecat la 8.30 de la aeroportul roman Fiumicino şi sosit la Geneva la 10.10, imediat după ceremonia de bun-venit şi întâlnirea privată în aeroport cu preşedintele confederaţiei elvetice Alain Berset, papa participă la prima dintre cele două întâlniri interconfesionale, o rugăciune în capela ecumenică la sediul Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Francisc este primit acolo de doi bărbaţi şi două femei, secretarul general al WCC, Olav Fukse, luteran de origine norvegiană, moderatoarea, teologa anglicană originară din Kenya, Agnes Aubom, şi cei doi vice-moderatori, mitropolitul Gennadios de Sassima din patriarhia ecumenică de Constantinopol şi episcopesa metodistă americană Mary Ann Swenson.

Papa rosteşte aici o meditaţie în italiană, aşa cum tot în italiană vor fi cele două intervenţii succesive. Urmează vizita la Institutul ecumenic din Bossey, la 25 de kilometri în afara Genevei, unde papa, însoţit de cardinalul Kurt Koch, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, şi oaspeţii săi ajung împreună la bordul unui autocar. La sosirea lor sunt primiţi de decan care, pentru prima dată, este un preot catolic, africanul Lawrence Iwuamadi.

După schimbul de daruri şi o primă întâlnire cu studenţii, prânzul şi, după prânz, a doua întâlnire ecumenică, începând de la ora 15.45. Aici, după discursurile secretarului general Tveit şi a moderatoarei Aubom, va lua din nou cuvântul papa Francisc pentru “discursul mai greu” al zilei, a precizat Burke. La începutul întâlnirii, a spus purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Francisc va saluta opt coreeni, patru din Nord şi patru din Sud, cele două ţări angajate în aceste luni într-un delicat proces de pace.

Ziua de la Geneva a lui Bergoglio se va încheia cu Liturghia pentru comunitatea catolică elveţiană, la 17.30, la Palexpo din Geneva care poate primi 40 de mii de persoane (alţii vor putea urmări ceremonia pe ecranele mari instalate în exterior). Omilia papei va fi în italiană, Liturghia va fi celebrată în franceză (în omagiu şi pentru episcopii şi credincioşii din Franţa vecină care vor fi prezenţi) şi latină, lecturile vor fi şi în engleză şi germană. La 19.45, rămas-bun de la Elveţia şi la 20.00 întoarcerea prevăzută la aeroportul roman Ciampino.

Aşa cum vrea tradiţia, papa va fi însoţit – în afară de cardinalul Koch şi, la ultima sa călătorie, de monseniorul substitut Angelo Becciu, cardinal la consistoriul de săptămâna viitoare şi viitor prefect al Congregaţiei Cauzelor Sfinţilor – de comandatul Gărzii Elveţiene, Christoph Graf. De altfel, doi foşti membri ai Gărzii Elveţiene îl vor primi pe papa în ţinutul elveţian şi un fost membru al Gărzii Elveţiene este şi coordonatorul local al călătoriei.

Nu este prevăzut, a confirmat Burke răspunzând la o întrebare, un contact cu fraternitatea sacerdotală “Pius al X-lea” (lefrebvrişti) care în Elveţia, la Econe, au cartierul lor general. În zborul de întoarcere, deşi este scurt, papa va răspunde la întrebările jurnaliştilor care-l însoţesc.

(După Vatican Insider, 18 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

Exprimaţi-vă opinia