“Provoacă durere s-o spun: astăzi se vorbeşte despre familii diversificate, despre diferite tipuri de familie. Da, este adevărat: familie este un cuvânt analog, se spune şi «familia stelelor», «familia animalelor». Dar familia imagine a lui Dumnezeu este una singură, cea între bărbat şi femeie. Se poate întâmpla să nu fie credincioşi dar dacă se iubesc şi se unesc în căsătorie sunt după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Pentru aceasta căsătoria este un sacrament mare”. Asta a spus papa Francisc, vorbind liber, adresându-se delegaţiei Forumului Asociaţiilor Familiale primită sâmbătă 16 iunie în audienţă cu ocazia celor 25 de ani de la întemeiere.

După ce a ascultat salutul lui Gigi De Palo, preşedintele Forumului Familiilor, papa a lăsat textul scris (“mi se pare un pic rece”, a spus el) pentru a se adresa auditoriului său în manieră colocvială. Şi făcând astfel a atins multe teme discutate: de la avortul selectiv la infidelitate, la criticile care au fost făcute exortaţiei apostolice Amoris laetitia. Aşadar nu a vorbit expres despre “Factorul Familie” şi despre importanţa ca o ţară să investească în familie, teme care erau prezente în textul scris, care a fost încredinţat şi considerat citit.

Invitând cuplurile să citească exortaţia sa apostolică despre bucuria iubirii citată puţin mai înainte de De Palo (“Citiţi – a sugerat papa – capitolul al patrulea, este miezul lui Amoris laetitia, vorbeşte despre spiritualitatea de fiecare zi”), Francisc a făcut referinţă la dezbaterea apărută în jurul ei. “Unii au redus Amoris laetitia – a spus el – la o cazuistică sterilă «se poate – nu se poate»: n-au înţeles nimic”. În exortaţia apostolică “nu se ascund problemele” şi pentru aceasta logodnicii trebuie să fie ajutaţi în pregătirea căsătoriei. “Familia este o aventură frumoasă şi astăzi, o spun cu durere – a adăugat papa – vedem că de atâtea ori se gândesc să înceapă o familie, să facă o căsătorie, ca şi cum ar fi o loterie. «Hai, dacă merge, merge, dacă nu merge ştergem treaba şi începem încă o dată»”. Francisc a stigmatizat această “superficialitate” faţă de “darul cel mai mare pe care Dumnezeu l-a dat omenirii: familia”.

O altă temă delicată asupra căreia papa a voit să intervină, în faţa soţilor, este cea a fidelităţii. “Un lucru care în viaţa matrimonială ajută mult – a spus el – este răbdarea, a şti să se aştepte. Există în viaţă situaţii de crize puternice, urâte, unde ajung şi timpuri de infidelitate”. Francisc a lăudat “răbdarea iubirii care aşteaptă. Atâtea femei, dar şi bărbatul uneori face asta, în tăcere au aşteptat, privind în altă parte, aşteptând ca soţul să se întoarcă la fidelitate”. Aceasta – a subliniat Francisc – este “sfinţenia care iartă totul pentru că iubeşte”.

Pontiful a povestit acest episod: “Odată o femeie, la Buenos Aires, mi-a spus: «Voi preoţii sunteţi şmecheri: studiaţi opt ani pentru a deveni preoţi şi apoi după câţiva ani treaba nu merge, o scrisoare frumoasă la Roma şi îţi dau permisiunea şi tu poţi să te căsătoreşti. În schimb nouă, care ne dau un sacrament pentru toată viaţa, ne mulţumiţi cu trei sau patru conferinţe de pregătire, şi acest lucru nu e corect»”. “Este nevoie de conferinţe de pregătire – a comentat Francisc cu privire la pregătirea la căsătorie – dar este nevoie de bărbaţi şi femei prieteni care să-i ajute pe tineri să se maturizeze pe acest drum”. Şi a sugerat: “Astăzi este nevoie de un catecumenat pentru căsătorie, cum există un catecumenat pentru botez”. Pregătirea la căsătorie este importantă “şi pentru ulterioara educare a copiilor. Nu este uşor să-i educăm, sunt mai zvelţi decât noi în lumea virtuală, ştiu mai multe decât noi”, a afirmat papa. “A educa la jertfa vieţii familiale nu este uşor!”, a exclamat în sfârşit cuprinzând ambele momente: formarea la căsătorie şi educaţia pe care soţii o vor da copiilor.

Francisc a tratat şi tema avortului selectiv. “Am auzit spunându-se că este la modă – a spus el – sau măcar este obişnuit ca atunci când în primele luni de sarcină se fac studii pentru a vedea dacă pruncul nu se simte bine sau vine cu ceva, prima ofertă este: «scăpăm de el»”. “Uciderea pruncilor: pentru a rezolva viaţa liniştită se elimină un nevinovat”. “Când eram copil – a adăugat Francisc – profesoara care preda istorie ne spunea despre prăpastie, pentru a-i arunca acolo, pentru a salvgarda puritatea copiilor. O atrocitate, dar noi facem acelaşi lucru”. “Pentru ce – s-a mai întrebat papa cu glas tare – nu se văd pitici pe stradă? Pentru că protocolul atâtor medici spune: vine rău, să scăpăm de el”. “Secolul trecut – a ritmat pontiful – toată lumea s-a scandalizat pentru ceea ce făceau naziştii. Astăzi facem acelaşi lucru dar cu mănuşi albe”.

Familia, se citeşte în discursul care fusese pregătit, “se află în centrul proiectului lui Dumnezeu. “Fiind leagăn al vieţii şi prim loc al primirii şi al iubirii, ea are un rol esenţial în vocaţia omului”. Din păcate în societatea noastră, adesea ispitită şi condusă “de logici individualiste şi egoiste” adesea “pierde sensul şi frumuseţea legăturilor stabile, a angajării faţă de persoane, a îngrijirii fără condiţii, a asumării de responsabilităţi faţă de celălalt, a gratuităţii şi a dăruirii de sine. Pentru acest motiv – continuă papa – se înţelege cu greu valoarea familiei şi se ajunge să fie concepută după aceleaşi logici care privilegiază individul în loc să privilegieze relaţiile şi binele comun”.

“Este un paradox autentic – denunţă discursul lui Francisc – că naşterea copiilor, care constituie cea mai mare investiţie pentru o ţară şi prima condiţie a prosperităţii sale viitoare, reprezintă adesea pentru familii o cauză de sărăcie, din cauza sprijinului scăzut pe care-l primesc sau a ineficienţei atâtor servicii”. “Sensibilitatea pe care o duceţi înainte cu privire la familie – continuă discursul adresat preşedintelui Gigi De Palo şi celorlalţi delegaţi – nu este de etichetat drept confesională pentru a o putea acuza – în mod greşit – de parţialitate. Ea se bazează în schimb pe demnitatea persoanei umane şi de aceea poate să fie recunoscută şi împărtăşită de toţi, aşa cum se întâmplă atunci când, şi în contexte instituţionale, se referă la «Factorul Familie» ca element de evaluare politică şi operativă, multiplicator de bogăţie umană, economică şi socială”.

(După www.avvenire.it, sâmbătă, 16 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

Exprimaţi-vă opinia