De Andrea Tornielli

Unele sunt falsuri evidente fabricate artistic, altele sunt rezultatul incompetenţei sau al neglijenţei, altele sunt în mod subtil construite pentru a reuşi să-l facă să spună ceea ce el n-a spus şi nici măcar n-a gândit vreodată: este plină galaxia web-ului de “fake news” despre papa Francisc şi cu siguranţă pontiful nu este singurul care este în vizorul falsificatorilor, al celor mai naivi şi studenţeşti ca aceia dintre cei aflaţi în slujba minciunii. Se ocupă de asta “Fake Pope” (Editura San Paolo, 272 de pagini), carte interesantă scrisă de doi jurnalişti de clasă, Nello Scavo şi Roberto Beretta: primul trimis special pe fronturile cele mai “calde” de pe glob, care a condus o anchetă personală şi documentată despre parcursurile lui Bergoglio în timpul anilor întunecaţi ai dictaturii din Argentina; al doilea, observator atent al vieţii ecleziale, capabil de comentarii ironice şi înţepătoare. S-a născut un cocktail uşor de citit dar cu valoare documentară obiectivă.

Autorii au adunat 80 dintre principalele acuze aduse papei, în cheie de contra-anchetă punct cu punct: raporturile cu dictaturile din America Latină, masoneria, conclavul manipulat, acuzele de “erezie”, numirile greşite, raporturile cu Curia, mediaticitatea, scandalurile precum şi gaffes… A distinge minciuna şi adevărul este datoria celui care crede în jurnalism şi în profesionalismul său.

Un adaos semnificativ şi foarte indicativ este reprezentat de colecţia fotografică din volum, unde găsesc spaţiu câteva fotografii trucate şi dovada “minciunii” construite la altele. De exemplu, este fotografia care-l reprezintă pe papa Francisc în momentul primei arătări de la loja centrală la “Sfântul Petru”. În umbra pe care corpul pontifului o proiectează pe marmura din spatele său se găsesc două vârfuri care-i conferă capului noului episcop de Roma o aură diabolică.

“Mai mult decât o fotografie – explică autorii cărţii – aceasta este o alegorie: aşa de mult transpare intenţia metaforică (şi denigratoare) pe care imaginea ar trebui s-o transmită conform autorului… Este umbra diavolului în alegerea papei Francisc: aşa de evident încât «se vede», întocmai, imprimată pe coloana lojei binecuvântărilor de la care noul pontif tocmai s-a arătat. «Retuşarea» a fost simplă, aşa cum se vede din original: este suficient un semn de a pune coarne şi jocul este gata. Cel puţin pentru cel care vrea să-l vadă pe diavol şi acolo unde ar trebui să fie numai apă sfinţită”. De fapt, dacă se merge la imaginea originală, se vede foarte bine că aceea cu cele două vârfuri care ies în evidenţă din cap a fost trucată.

Printre exemplele de fake news prin imagini, este aceea a “primului selfie al papei Francisc”, dată la contrabandă în 2015, care desigur a totalizat mii de like pe Instagram cu un account care face aluzie la Vatican. “Imaginea respectivă – se citeşte în cartea lui Scavo şi Beretta – a fost preluată în schimb dintr-un videochat la care papa a participat cu câţiva tineri din diferite părţi ale lumii. Au căzut în capcană şi canale jurnalistice oficiale ilustre, precum CNN“.

După aceea a circulat mult în reţea o fotografie care l-ar arăta pe Francisc “supus puterii iudaice”. Se vede pontiful care sărută mâna câtorva bătrâni care au kippah (teaca ebraică), cu titlul: “Papa sărută în manieră umilitoare mâna unuia dintre conducătorii terorii masonico-iudaice”, şi dedesubt, mai mare: “Dacă aş fi în locul vostru aş începe să-mi pun nişte întrebări…”. Foarte adevărat, unele întrebări trebuie puse, pentru a ne întreba cine este falsificatorul calomniator, dat fiind că Francisc, în timpul vizitei la Yad Vashem, Memorialul Shoah-ului, în marea sală unde arde flacăra veşnică în memoria celor şase milioane de evrei exterminaţi de nazişti, e adevărat că a sărutat mâna persoanelor în semn de respect, dar acele persoane erau supravieţuitori Holocaustului, printre puţinii supravieţuitori din lagărele de exterminare.

(După Vatican Insider, 21 mai 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

Exprimaţi-vă opinia