20.04.2018, Alessano (Catholica) – Vorbind vineri în orașul Alessano din nordul Italiei, Papa Francisc a spus că în mod normal în creștin credința trebuie să ardă ca un foc, iar rugăciunea și acțiunea să fie combinate după exemplul Episcopului Tonino Bello. „Iată, aceasta este vocația după Don Tonino: o chemare la a deveni nu doar credincioși devotați, ci adevărați îndrăgostiți de Domnul. […] Când Domnul aprinde inimile, speranța nu mai poate fi stinsă. Când Domnul cere un ‘da’, nu putem răspunde cu ‘poate’”, a afirmat el pe 20 aprilie.

Sfântul Părinte a vizitat orașul Alessano ca parte a scurtei vizite făcute aici și la Molfetta, pentru a marca 25 de ani de la moartea lui Antonio Bello, cunoscut ca „Don Tonino”, un Episcop italian a cărui cauză de beatificare a fost deschisă în 2007. Înainte să se adreseze celor circa 20.000 de catolici, Pontiful s-a oprit la mormântul lui Don Tonino pentru o rugăciune. În discursul său, a subliniat avertismentul dat de Episcop catolicilor să nu se scufunde „în vârtejul treburilor” fără a ne pune mai întâi în fața tabernacolului, astfel încât să nu fie în van munca pentru împărăție. „Ne putem întreba dacă începem de la tabernacol sau de la noi înșine.”

Don Tonino, a amintit Papa, spunea adesea că creștinii trebuie să fie „contempl-attivi”, adică „contemplativi-activi”, oameni care nu separă niciodată rugăciunea de acțiune. Don Tonino avea „picioarele pe pământ și ochii pe rai, și mai presus de toate o inimă ce unea cerul cu pământul”, a mai spus el. Antonio Bello s-a născut în Alessano, în 1935. A fost hirotonit preot în 1957, studiind apoi teologia la Universitatea Pontificală Laterană din Roma. A fost mereu apropiat de tineri și de săraci, lucrând la seminar, ca preot paroh și apoi ca asistent pentru Acțiunea Catolică. În 1982, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop de Molfetta, Giovinazzo, Terlizzi și Ruvo. Ca Episcop, a sprijinit săracii și pe oamenii aflați în situații dificile, a deschis cantine Caritas în fiecare parohie și o fundație pentru dependenții de droguri. În 1985 a devenit președintele Pax Christi. A murit pe 20 aprilie 1993, la Molfetta.

Papa Francisc a amintit atenția lui Don Tonino pentru săraci, spunând că „a-i înțelege pe săraci era pentru el o adevărată bogăție”. „Don Tonino ne amintește să nu teoretizăm apropierea de săraci, ci să fim aproape de ei, după cum a fost Isus; că pentru noi, cât de bogat era El, s-a făcut sărac.” După discurs, Pontiful a condus rugăciunea „Bucură-te Maria” și a oferit binecuvântarea apostolică, după care a plecat cu elicopterul la Molfetta.

Exprimaţi-vă opinia