Papa Francisc, în capela Casei “Sfânta Marta”, marţi, 17 aprilie 2018

17 aprilie 2018. Adevăratul profet este capabil să plângă pentru poporul care nu-l ascultă. Acest metru de măsură al autenticităţii unui profet s-a aflat în centrul omiliei Sfintei Liturghii celebrată de papa Francisc marţi, 17 aprilie, în cursul dimineţii, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. Inspirându-se din lecturile liturgiei zilei – din Faptele Apostolilor, 7 şi  din Evanghelia după sfântul Ioan, 6 – pontiful a propus figura sfântului Ştefan care ne aminteşte că Biserica are nevoie ca noi toţi să fim profeţi. Însă cum poate fi testată autenticitatea unui profet?

Papa Francisc: «Dar cum pot verifica dacă un profet, atunci când vorbește cu voce tare, spune adevărul? Atunci când acest profet este capabil nu doar să spună, ci şi să plângă pentru poporul care a abandonat adevărul. Isus, pe de o parte, reproșează cu acele cuvinte dure, spunând de exemplu: “Generație perversă și adulteră; pe de altă parte, însă, a plâns pentru Ierusalim. Acesta este testul. Un profet autentic este cel capabil să plângă pentru poporul său și, de asemenea, să spună lucruri răsunătoare atunci când trebuie să le spună. [Un profet] nu este căldicel, ci este întotdeauna direct.»

Rămânând în registrul trăsăturilor care-l deosebesc pe profetul cel adevărat de falsul profet, pontiful a evidenţiat modalitatea de a acţiona a profetului autentic:
Papa Francisc: «A deschide porţi, a vindeca rădăcini, a însănătoşi apartenenţa la poporul lui Dumnezeu pentru a merge mai departe. Nu mustră pentru că are această obligaţie de serviciu… Nu, profetul este un om al speranței. El reproșează când este necesar și deschide porţile uitându-se la orizontul speranței. Însă, dacă adevăratul profet îşi îndeplineşte bine misiunea, îşi pune viaţa în pericol.»

«Biserica are nevoie de profeți. Voi spune mai mult: are nevoie ca noi toți să fim profeți», a continuat Sfântul Părinte, explicând că aceasta exclude felul critic de a fi al celui căruia nu-i place nimic şi vrea să-i înveţe pe alţii cum trebuie făcute lucrurile:
Papa Francisc: «O persoană care judecă întotdeauna critic, căruia nu-i place nimic, care spune: “asta nu e bine, nici asta şi nici cealaltă, ci trebuie făcut aşa şi aşa şi aşa…”, nu este un profet. Profetul este acela care se roagă, care priveşte la poporul său, care este îndurerat cânt poporul greşeşte, care plânge, care este capabil să plângă pentru poporul său, dar care – de fapt – îşi îndeplineşte bine misiunea».

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia