De Domenico Agasso jr – Salvatore Cernuzio

Scrisoarea lui Benedict al XVI-lea, citită de prefectul Secretariatului pentru Comunicare în timpul prezentării colecţiei de 11 volume mici despre teologia lui Francisc, şi polemicile cu privire la o publicare parţială a ei au devenit un caz care l-a constrâns să-şi dea demisia chiar pe prefectul Dario Edoardo Viganò. Papa a acceptat renunţarea sa, numindu-l pe prelat ca asesor al dicasterului. Până la numirea noului prefect, dicasterul va fi condus de secretar, monseniorul argentinian Lucio Adrian Ruiz.

A anunţat asta directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Greg Burke, printr-un buletin la care sunt ataşate şi scrisoarea pontifului adresată monseniorului Viganò şi cea a prefectului demisionar. În aceasta din urmă, datată la 19 martie, se citeşte: “În aceste ultime zile s-au ridicat multe polemici cu privire la activitatea mea care, dincolo de intenţii, destabilizează complexa şi marea muncă de reformă pe care Dumneavoastră mi-aţi încredinţat-o în iunie 2015 şi care se află acum, graţie contribuţiei foarte multor persoane începând de la cea personală, la etapa finală”.

Mulţumindu-i papei “pentru însoţirea paternă şi trainică pe care mi-aţi oferit-o cu generozitate în acest timp şi pentru stima reînnoită pe care aţi voit să mi-o manifestaţi şi la ultima noastră întâlnire”, Viganò îi cere apoi lui Francisc “să primiţi dorinţa mea de a mă da la o parte făcându-mă, dacă Dumneavoastră o doriţi, disponibil să colaborez în alte modalităţi”.

Face asta “respectând persoanele care au lucrat cu mine în aceşti ani şi pentru a evita ca persoana mea să poată în vreun mod să întârzie, să dăuneze sau chiar să blocheze ceea ce este stabilit de motu proprio Actualul context comunicativ din 27 iunie 2015″, şi mai ales, “din iubire” faţă de Biserică şi faţă de papa. În acelaşi timp Viganò doreşte ca acest “a se da la o parte” să fie “ocazie rodnică de reînnoire” şi pentru “a se renaşte de sus”. “De altfel – subliniază el în scrisoare – nu ne-aţi învăţat să iubim şi să trăim Biserica rolurilor, ci pe cea a slujirii, stil pe care din totdeauna am încercat să-l trăiesc”.

În scrisoarea sa de răspuns, semnată astăzi 21 martie şi publicată imediat de Vatican, papa Francisc spune că acceptă această demisie “nu fără unele greutăţi”: “Ca urmare a ultimelor noastre întâlniri – se citeşte în text – şi după ce am reflectat îndelung şi am cântărit cu atenţie motivaţiile cererii dumneavoastră de a face «un pas înapoi» în responsabilitatea directă a dicasterului pentru comunicaţii, respect decizia dumneavoastră şi accept, nu fără unele greutăţi, demisia din funcţia de prefect”.

Totuşi Francisc îi cere prelatului “să continuaţi să rămâneţi la dicaster, numindu-vă ca asesor pentru dicasterul comunicaţiei pentru a putea da contribuţia dumneavoastră umană şi profesională noului prefect la proiectul de reformă voit de Consiliul Cardinalilor, aprobat de mine şi împărtăşit în mod regulamentar”. “Reformă – subliniază – ajunsă de acum la etapa conclusivă cu fuziunea iminentă a ziarului L’Osservatore Romano în cadrul unicului sistem comunicativ al Sfântului Scaun şi încorporarea Tipografiei Vaticane”.

De aici un mulţumesc pentru “marea angajare desfăşurată în aceşti ani în noul dicaster cu stilul de confruntare disponibilă şi docilitate pe care aţi ştiut să-l arătaţi între colaboratori şi cu organismele din Curia Romană”, care “a arătat clar că reforma Bisericii nu este înainte de toate o problemă de organigrame cât mai degrabă dobândirea unui spirit de slujire”.

“Polemicile” la care face referinţă Viganò au izbucnit după prezentarea la Roma a colecţiei “Teologia Papei Francisc”, editată de LEV, la 12 martie, în timpul căreia prefectul Comunicaţiei a citit o scrisoare a lui Benedict al XVI-lea care contesta “prejudecata nesăbuită” cu privire la formarea teologică a lui Francisc şi sublinia “continuitatea interioară” dintre cele două pontificate.

În aceeaşi scrisoare, papa emerit refuza invitaţia de a scrie o contribuţie despre colecţie, explicând că: “În toată viaţa mea a fost mereu clar că voi scrie şi mă voi exprima numai despre cărţi pe care le-am citit cu adevărat. Din păcate, şi din motive fizice nu sunt în măsură să citesc cele 11 volume în viitorul apropiat, cu atât mai mult cu cât mă aşteaptă alte activităţi pe care deja le-am asumat”. Acest paragraf a fost citit de Viganò jurnaliştilor, prezenţi dar n-a fost transcris în comunicatul dat de Sfântul Scaun. După câteva zile a reieşit şi faptul că Vaticanul ar fi “trucat” fotografia scrisorii lui Ratzinger, scoţând paragraful respectiv.

După aceea, vaticanistul Sandro Magister a explicat că din scrisoare lipsea şi o ultimă parte, nici citită nici prezentă în vreun comunicat, în care pontiful emerit exprima uimirea sa faţă de prezenţa printre autorii colecţiei LEV a profesorului Peter Hünermann, “care în timpul pontificatului meu a ieşit în evidenţă prin conducerea unor iniţiative anti-papale”. Ştirea a dezlănţuit polemici multe, aprinse; Secretariatul pentru Comunicare a publicat apoi sâmbătă după-amiază 17 martie textul integral al scrisorii lui Benedict al XVI-lea care rezulta, de altfel, “rezervată-personală”.

Viganò încheie deci mandatul său început cu instituirea Secretariatului pentru Comunicare, cu un motu proprio al papei din 27 iunie 2015, aşa cum se amintea în scrisoare. Dicasterului, unul dintre primele rezultate ale reformei Curiei începută de Francisc de la începutul pontificatului, i-a fost încredinţat sistemul comunicativ al Sfântului Scaun integrând “toate realităţile care, în diferite moduri, până astăzi, s-au ocupat de comunicare”, cu scopul de “a răspunde tot mai bine la exigenţele misiunii Bisericii”.

În organism au ajuns Consiliul Pontifical al Comunicaţiilor Sociale, Sala de Presă a Sfântului Scaun, Serviciul Fotografic, Libreria Editrice Vaticana, Radio Vatican, Centrul Vatican de Televiziune, Serviciul Vatican Internet. Mai lipsesc, aşa cum a amintit papa, L’Osservatore Romano şi Tipografia Vaticana care vor fi încorporate în curând. Secretariatului pentru Comunicare este încredinţată şi gestionarea sitului web instituţional al Sfântului Scaun (www.vatican.va) şi ale account social ale papei (Twitter @pontifex e Instragram @Franciscus). În afară de asta, în ianuarie, Secretariatul inaugura şi noul portal multimedia Vatican News.

(După Vatican Insider, 21 martie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

Exprimaţi-vă opinia