Papa Francisc, la întâlnirea pre-sinodală a tinerilor: Biserica are încredere în voi și vrea să vă asculte

”Contribuția voastră este indispensabilă. Avem nevoie de voi ca să pregătim Sinodul care în octombrie va reuni episcopii pe tema «Tinerii, credința și discernământul vocațional». De multe ori, atât în istoria Bisericii cât și în Sfânta Scriptură, Dumnezeu a vrut să vorbească prin intermediul celor tineri”: a spus papa Francisc la deschiderea, luni, 19 martie a.c., – solemnitatea Sf. Iosif – a așteptatei întâlniri pre-sinodale a tinerilor, organizată la Roma între 19-24 martie 2018 de Secretariatul general al Sinodului Episcopilor în colaborare cu Departamentul pentru laici, familie și viață. Lucrările au început azi la ora 9.00 în prezența Sfântului Părinte cu un moment de rugăciune și se desfășoară la Colegiul pontifical internațional ”Maria, Mater Ecclesiae” din Roma. Discursul Sfântului Părinte a fost precedat de salutul secretarului general al Sinodului, card. Lorenzo Baldisseri, și urmat de mărturiile a cinci tineri.

Participarea românească la Întâlnirea pre-sinodală a tinerilor
Printre cei 361 de participanți din toate țările, fără a pune la număr episcopii și cardinalii cu drept de participare din oficiu, se află și cinci tineri din România, reprezentând Conferința episcopilor din România, Biserica Greco-Catolică și mediul universitar. Potrivit listei oficiale, Conferința episcopilor din România este reprezentată de Celina Dumitru, consilier național pentru sectorul tineri din cadrul asociației ”Acțiunea Catolică”. Din partea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică participă Ana-Maria Oros, implicată în pastorația tinerilor, și seminaristul Liviu Ursu, președintele Oficiului juridic din cadrul Arhieparhiei de Făgăraș și Alba-Iulia. Participă, de asemenea, ca reprezentanți ai diferitelor domenii de formare, Florian Babțan Varga, student la Academia de muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, și Anita Biro, studentă la Facultatea de litere a Universității ”Babeș – Bolyai” din Clu-Napoca.

”Dumnezeu are încredere în voi, vă iubește și vă cheamă”
Cu un discurs amplu, bogat în paranteze spontane și directe, papa Francisc a subliniat că prezența tinerilor la această întâlnire pre-sinodală aduce ”o contribuție indispensabilă” la parcursul de pregătire a adunării generale a Sinodului episcopilor din octombrie 2018 pe tema ”Tinerii, credința și discernământul vocației”. În multe momente din istoria Bisericii, ca și în numeroase pagini din Sfânta Scriptură, Dumnezeu – a subliniat pontiful – a vrut să vorbească prin intermediul celor mai tineri, cum a făcut, de exemplu, cu Samuel, David și Daniel. Pe de altă parte, în lumea de astăzi se vorbește foarte mult despre tineri, dar fără a se lăsa interpelați de ei. Mai mult, a remarcat Sfântul Părinte, ar trebui subliniat și un alt aspect: ”tineretul nu există. Există tinerii, poveștile lor de viață, chipurile, privirile și aspirațiile lor. A vorbi despre tineret este ușor: se fac abstracții, procentaje, etc. Dar fața ta, inima ta ce spune? E necesar a intra în dialog cu tinerii, a-i asculta”.

Papa Francisc: «Următorul Sinod își propune în particular să pregătească condițiile pentru ca tinerii să fie însoțiți cu pasiune și competență în discernământul vocațional, adică în ”a recunoaște și a primi chemarea la iubire și la viață în plinătate” (Documentul pregătitor, Introducere). Noi toți avem această chemare. Voi, în faza inițială, sunteți tineri. Aceasta este certitudinea de fond: Dumnezeu îl iubește pe fiecare și fiecăruia îi adresează personal o chemare. Este un dar care, când îl descoperi, te copleșește de bucurie (cf. Matei 13, 44-46). Fiți siguri: Dumnezeu are încredere în voi, vă iubește și vă cheamă. Din partea sa nu va înceta să o facă pentru că este credincios și crede cu adevărat în voi. (…) Vă adresează întrebarea pe care într-o zi a pus-o discipolilor: ”Ce căutați?” (Ioan 1,38). La rândul meu, în acest moment, vă adresez fiecăruia dintre voi aceeași întrebare: ”Ce cauți? Tu ce cauți în viața ta?” Spune-o, ne face bine să te ascultăm. Spune-o! De aceasta avem nevoie: să ascultăm parcursul vostru de viață. Ce cauți? Dumnezeu vă invită să împărtășiți căutarea vieții împreună cu El, să mergeți împreună. Iar noi dorim să facem la fel, pentru că nu putem decât să împărtășim cu entuziasm căutarea adevăratei bucurii a fiecăruia dintre voi și nu putem să-L ținem numai pentru noi pe Cel care ne-a schimbat viața, pe Isus. Cei de o vârstă cu voi și prietenii voștri, chiar fără să știe, așteaptă și ei o chemare de mântuire».

În partea a doua a adunării plenare de luni, între orele 11.00 – 13.00, papa Francisc a răspuns liber la întrebările tinerilor în cadrul unui colocviu spontan. Lucrările reuniunii vor continua, începând din după amiaza de luni, cu dezbaterile din grupurile lingvistice privind conținutul și finalitatea reuniunii pre-sinodale. Vineri, 23 martie, participanții efectuează o vizită la Catacombele Sfântului Calixt, unde are loc devoțiunea ”Calea Crucii”. Sâmbătă, 24 martie, este prezentat în plen ”Documentul final” pentru a fi supus aprobării.

(RV 19 mar 2018. – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia