De Iacopo Scaramuzzi

Astrofizicianul necredincios Stephen Hawking, mort la 14 martie 2018, la vârsta de 76 de ani, era membru al Academiei Pontificale de Ştiinţe, care îl comemorează pe omul de ştiinţă amintind că a explicat celor patru pontifi pe care i-a întâlnit – Paul al VI-lea, Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea şi Francisc – că vrea să “înainteze relaţia dintre credinţă şi raţiunea ştiinţifică”.

“Suntem profund întristaţi de ştirea dispariţiei membrului nostru excepţional Stephen Hawking care a fost aşa de fidel faţă de Academia noastră”, a scris pe Twitter organismul vatican născut în 1603. “Celor patru papi pe care i-a întâlnit le-a spus că voia să înainteze relaţia dintre credinţă şi raţiunea ştiinţifică. Îl rugăm pe Domnul ca să-l primească în gloria sa”.

Şi cardinalul Vincent Nichols îi mulţumeşte omului de ştiinţă britanic “pentru contribuţia sa extraordinară adusă ştiinţei” şi subliniază că “va lipsi” academiei din care face parte şi arhiepiscopul de Westminster.

Directorul portalului Documentaţie Interdisciplinară de Ştiinţă şi Credinţă înfiinţat la Universitatea Pontificală “Sfânta Cruce” din Roma, Giuseppe Tanzella-Nitti, aminteşte că atunci când l-a ascultat pe omul de ştiinţă britanic la sediul academiei vaticane, în Casina Pio IV, în 2008: “Toţi ascultam cu o mare tăcere frazele care veneau din sintetizatorul vocal şi care ofereau rodul reflecţiei sale intelectuale foarte vii. Fiica sa şi asistenţii săi erau lângă el facilitându-i cu grijă singulară misiunea primită. Expunând enormele salturi înainte efectuate de cosmologie în ultimele decenii, Hawking încheia conferinţa sa afirmând că «ne apropiem de acum să putem răspunde la întrebările vechi şi mereu actuale: De ce suntem aici? De unde venim? Eu cred – adăuga el – că la aceste întrebări se poate răspunde în cadrul ştiinţelor». Dincolo de chestiunile metodologice pe care le-a putut provoca această poziţie, şi pe care alţi iluştri oameni de ştiinţă prezenţi în Academie, ca de exemplu directorul Proiectului Genoma, Francis Collins, i-au adus la cunoştinţă în mod oportun în acea ocazie, Hawking exprima o percepţie reală, aceea pe care ştiinţa contemporană, tocmai din cauza profunzimii şi a unitarietăţii cercetărilor sale, o îndreaptă astăzi cu naturaleţe spre întrebări cu caracter filozofic şi existenţial”.

Observatorul Astronomic Vatican, observatorul vatican condus de fratele iezuit Guy Consolmagno, “se uneşte cu doliul familiei lui Stephen Hawking. Apreciem contribuţia ştiinţifică enormă pe care a dat-o cosmologiei cuantice şi curajul pe care l-a avut în înfruntarea bolii”.

“Contribuţia profesorului Stephen Hawking la ştiinţă”, scrie la rândul său primatul anglican Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury, “a fost nelimitat ca şi universul pe care şi-a dedicat viaţa să-l înţeleagă. Viaţa sa a fost una trăită cu curaj şi pasiune. În timp ce ne rugăm pentru toţi cei care-l plâng, fie ca el să se odihnească în pace”.

Primul pontif pe care Hawking l-a întâlnit, când avea 33 de ani, a fost Paul al VI-lea în 1975. “Acum avem bucuria – a spus Montini la încheierea unei întâlniri cu Academia Pontificală de Ştiinţă – să încredinţăm, medalia «Pius al XI-lea» domnului Stephen William Hawking, ale cărui studii, între altele, despre «găurile negre» i-au meritat pe bună dreptate un renume internaţional. Toate felicitările noastre, dragă profesore, şi vouă tuturor, dragi domni, cele mai bune urări pentru activităţile voastre şi cele ale Academiei. Adăugăm, ca garanţie a grijii noastre faţă de viaţa voastră spirituală şi cea a celor dragi ai voştri, binecuvântarea noastră apostolică”. Papa – aminteşte Tanzella-Nitti – a îngenuncheat timp de două minute la picioarele omului de ştiinţă, deja constrâns la scaunul cu rotile de scleroza laterală amiotrofică (SLA), pentru a-i da medalia.

În cele din urmă, în noiembrie 2016, Hawking l-a întâlnit pe papa Francisc. “Există atâtea semne încurajatoare ale unei umanităţi care vrea să reacţioneze, să aleagă binele comun, să se regenereze cu responsabilitate şi solidaritate”, este fraza pe care pontiful argentinian a ales-o pentru a comenta pe profilul său Instagram fotografia cu omul de ştiinţă cu ocazia unei reuniuni a Academiei Pontificale cu tema “Ştiinţă şi Sustenabilitate. Impactul cunoştinţelor ştiinţifice şi al tehnologiei asupra societăţii umane şi asupra mediului său”.

(După Vatican Insider, 14 martie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

Exprimaţi-vă opinia