Papa Francisc și papa emerit Benedict al XVI-lea. – AP


 RV 13 mar 2018. ”A se lăsa întâlnit de Isus este secretul prin care se menține vie flacăra vieții spirituale”: scrie papa Francisc în mesajul transmis pe Twitter marți, 13 martie 2018, când se împlinesc cinci ani de la alegerea sa la conducerea Bisericii. La aproape o lună după retragerea papei Benedict al XVI-lea, la conducerea Bisericii universale venea primul papă din America Latină: arhiepiscopul de Buenos Aires, cardinalul Jorge Mario Bergoglio. Avea atunci 76 de ani. Au urmat cinci ani bogați în activitate pastorală și călătorii apostolice. Colegii de la cotidianul «L’Osservatore Romano» au încercat să traseze un prim bilanț al acestor cinci ani cu ajutorul unor cuvinte de importanță fundamentală pentru mesajul papei Francisc: milostivirea, periferiile, săracii, ieșirea și diavolul.
În acest context, papa emerit Benedict al XVI-lea a trimis o scrisoare prefectului Secretariatului pentru comunicare, mons. Dario Edoardo Viganò, cu ocazia prezentării colecției ”Teologia papei Francisc”, prezentată în seara de marți, 12 martie 2018, în Sala Marconi de la Radio Vatican. Coloana de publicații este îngrijită de editura LEV (Libreria Editrice Vaticana). ”Mă bucur pentru această inițiativă”, afirmă Benedict XVI în scrisoarea adresată mons. Viganò, ”care își propune să se opună și să reacționeze la prejudecata prostească potrivit căreia papa Francisc ar fi numai un om practic, lipsit de o formare teologică și filosofică particulară, în timp ce eu” – afirmă papa emerit – ”aș fi doar un teoretician al teologiei care n-ar fi înțeles mult din viața concretă a unui creștin de astăzi”. Papa Benedict mulțumește în scrisoare pentru faptul că a primit cadou cele unsprezece cărți scrise de tot atâția teologi de renume internațional care alcătuiesc coloana îngrijită de pr. Roberto Repole, președintele Asociației teologice italiene. ”Micile volume”, adaugă papa emerit, ”arată pe bună dreptate că papa Francisc este un om cu o profundă formare filosofică și teologică și, de aceea, ajută la vederea continuității interioare dintre cele două pontificate, în pofida tuturor deosebirilor de stil și de temperament”.

La conferința de presă prilejuită de prezentarea inițiativei, noul responsabil editorial al editurii LEV, Fratele Giulio Cesareo, OFMConv., a precizat că sunt în curs de desfășurare tratative cu editori din lumea întreagă pentru difuzarea volumelor. Până acum au fost încheiate acorduri pentru distribuirea coloanei de cărți în engleză, spaniolă, franceză, portugheză, polonă și română.

Prezentarea colecției ”Teologia papei Francisc” s-a bucurat, de asemenea, de participarea cardinalului Walter Kasper, președinte emerit al Consiliului pontifical pentru promovarea unității creștinilor, a arhiepiscopului Luis Francisco Ladaria Ferrer, S.I., prefectul Congregației pentru doctrina credinței, și a mons. Viganò, prefectul Secretariatului pentru comunicare, intervievat de colegii noștri:

D. E. Viganò: «Am prezentat colecției ”Teologia papei Francisc”, pe care am trimis-o și papei emerit, papei Benedict, un papă pe care toți îl cunoaștem prin marea dăruire de teolog și, succesiv, în slujirea petrină. Este foarte interesantă scrisoarea pe care a vrut să mi-o adreseze, în care explică faptul că este foarte bucuros pentru această coloană de publicații care abordează aspectele teologice ale magisteriului papei Francisc: cristologia, antropologia, teologia spirituală. Este bucuros pentru că această colecției merge împotriva ”prejudecății prostești”, cum spune papa Benedict, a celor care consideră că papa Francisc este opusul său. Cu alte cuvinte, ca și cum, pe de o parte, ar exista un papă teolog, iar pe de alta, un papă păstor. Această contrapunere nu există. Dimpotrivă, magisteriul papei Francisc are o mare densitate teologică. Desigur, există diferențe de caracter și o diferență în modalitatea de exprimare. Prin urmare, papa Benedict a vrut să ofere o contribuție, ca întotdeauna foarte semnificativă, la această unitate interioară care există pe plan spiritual între cele două pontificate, cel al papei Benedict și cel al papei Francisc».

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia