Încheierea AG UCESM în România

Publicatla 10 March 2018

UCESM_comunicat

 

Adunarea Generală UCESM

Mănăstirea Părinților Carmelitani, Ciofliceni (IF)

 

În perioada 5-10 martie, la Mănăstirea Părinților Carmelitani de la Ciofliceni Adunarea Generală UCESM (Uniunea Conferințelor Superiorilor și Superioarelor Majore din Europa), cu tema:

Lărgește locul cortului tău (Is 54, 2).

Dezvoltările actuale în ceea ce privește imigrația și integrarea, atât în comunitățile religioase cât și în societatea civilă.

 

Au participat 74 de persoane consacrate din partea a 32 de Conferințe naționale ale Superiorilor și Superioarelor Majore din Europa.

 

Întâlnirea a început cu Sfânta Liturghie prezidată de Excelența Sa Episcop de Vlore (Albania) Mons. Giovanni Peragine crsp, ex-președintele UCESM pe 5 martie.

 

În dimineața zilei de 6 martie au fost prezentate diferite rapoarte: ale Președintelui UCESM, Secretariatului General, Economului. După-amiaza a fost rezervată conferinței despre integrarea rromilor, avându-l ca invitat pe Pr. Lucian Bobârnac OFMConv, președintele „Fundației Pacea” din Roman. Situația familiilor rrome din Roman (NT) care locuiesc în „Satul Olimpic” a fost prezentată în detaliu, la fel și proiectele legate de clasele de alfabetizare, de integrare educațională și pe piața muncii prin funcționarea unui atelier de tâmplărie, a unei croitorii și a unei stații de fabricare a bolțarilor, precum și prin munca în agricultură. Prin stilul vivace al părintelui am fost provocați nu doar să ascultăm, ci și să interacționăm prin întrebări cu Pr. Lucian. Sfânta Liturghie de seară a fost prezidată de ÎPS, Mons. Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit de București.

 

În a treia zi a Adunării Generale invitatul UCESM a fost Mons. Jose Rodriguez Carballo OFM, Secretarul General al CIVCSVA, care a prezentat panorama vieții consacrate post conciliare, plecând de la documentele Conciliului Vatican II și continuând cu ultimele documente ale Dicasteriului pentru Viață Consacrată. De reținut sunt câteva idei care privesc în mod special autoritatea superiorilor în ceea ce privește raportul fratern în interiorul congregațiilor. Chiar dacă se trăiește o ”iarnă” în ceea ce privește viața consacrată, să nu uităm că iarna este anotimpul când natura se odihnește pentru a renaște în forță pentru următorul an. E timpul de a ne pregăti pentru o ”primăvară” a vieții consacrate, și să nu uităm să punem „vinul bun” în „burdufuri” noi. În cursul dimineții au participat la conferințe și PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, Responsabil cu viața consacrată în România din partea CER, care ne-a prezentat un scurt istoric al vieții consacrate în România și PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București. Foarte provocatoare și îngrijorătoare a fost mărturia surorilor greco-catolice din Ucraina despre războiul care continuă și lasă în urmă multe victime umane, familii distruse, dar și mulți emigranți și copii orfani. Implicarea persoanelor consacrate în colaborare cu laicii și alte organizații sunt o mărturie vie a trăirii valorilor evanghelice. Sfânta Liturghie a fost prezidată de Mons. Carballo după care a urmat o după-amiază culturală în București, cu vizitarea unor prețioase simboluri religioase și culturale ale capitalei.

 

Cea de a patra zi a Adunării Generale a fost una bogată, întrucât temele prezentate ne-au purtat mai întâi să descoperim JRS (Jesuit Refugee Service) din Europa – temă prezentată de responsabilul acestui serviciu,  Pr. Jose Ignacio Garcia SJ – ajungând apoi la spiritualitatea de comuniune și de dialog interreligios a comunității din Taize prin conferința Fratelui Alois: ai pasiune pentru unitatea trupului lui Cristos: Taizé, o viață interconfesională cu deschideri interreligioase. În ultima parte a zilei Sr. Cecile Renouard SA ne-a introdus în tema ecologiei integrale pornind de la enciclica Laudato sí a Papei Francisc prin conferința: A distinge și a acționa în serviciul dreptății comune.

După Sf. Liturghie prezidată de Excelența Sa, Mons. Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România și Rep. Moldova, a urmat o conferință-mărturie a poetei Ana Blandiana despre Memorialul victimelor comunismului din România de la Sighet.

 

A cincea și ultima zi a fost dedicată alegerii noului președinte UCESM în persoana Pr. Zsolt Labancz oschp (piarist) din Ungaria pentru o perioadă de doi ani, aprobării mesajului final, stabilirea locului (probabil Germania) și a temei următoarei Adunări Generale din anul 2020. Sf. Liturghie a fost prezidată de noul președinte UCESM, Pr. Zsolt.

 

Mulțumim bunului Dumnezeu și tututor celor care au făcut posibilă găzduirea în România a acestui important eveniment al Vieții Consacrate ale Bisericii din Europa!

 

Secretariatele Generale ale CSMR și CRSM

Exprimaţi-vă opinia