Papa Francisc îngenunchiat la scaunul de spovadă, în Bazilica Sfântul Petru, la celebrarea penitenţială din 17 martie 2017 – AFP


 «Vinerea următoare [n.n. 9 martie], în Bazilica Sfântul Petru, voi celebra liturgia penitenţială pentru tradiţionala [n.n. iniţiativă] “24 de ore pentru Domnul”. Sper ca bisericile noastră să rămână deschise până foarte târziu pentru a-i primi pe cei care vor dori să se pregătească pentru Sfintele Paşti, celebrând sacramentul Reconcilierii şi trăind astfel milostivirea lui Dumnezeu.» Cu acest apel s-a adresat papa Francisc credincioşilor, după cateheza audienţei generale, amintind de celebrarea penitenţială din ajunul celei de-a patra duminici din Postul Mare.

Cu tema „La tine este iertare” (Ps 130), iniţiativa a luat naştere la Roma, în urmă cu cinci ani, la propunerea Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, succesiv  răspândindu-se cu rapiditate în cele cinci continente.

După cum prevede programul iniţiativei “24 de ore pentru Domnul”, şi în acest an, în fiecare dieceză va rămâne deschisă cel puţin o biserică timp de 24 de ore consecutiv, cu intenţia de a oferi credincioşilor posibilitatea de a se reculege în rugăciunea, de a face adoraţie euharistică şi de a se spovedi.

Referindu-se la sensul iniţiativei, preşedintele departamentului pentru promovarea noii evanghelizări – mons. Rino Fisichella – a vorbit despre dorinţa de a le oferi tuturor posibilitatea îmbrăţişării milostive a lui Dumnezeu, anul acesta iniţiativa urmând să pătrundă şi în închisori, pentru a le da deţinuţilor oportunitatea trăirii acestui moment în care au posibilitatea de a primi darul iertării.

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări a pus la dispoziţie un ghid, conţinând materiale ajutătoare în vederea deplinei trăiri a acestei ocazii de rugăciune şi de celebrare a sacramentului Reconcilierii “în contextul  Adoraţiei Euharistice”, după cum ne îndeamnă Sfântul Părinte în Mesajul pentru Postul Mare 2018. Editat în diferite limbi, unele ediţii ale ghidului  pot fi găsite pe situl Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări (pcpne.va).

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia