• 20 Feb 2018

În data de 4 ianuarie a.c., a avut loc la Vatican o întâlnire a Sfântului Părinte cu un grup de copii orfani din România, ajutați de asociația „FDP – Protagoniști în educație”. Asociația s-a născut în România și s-a dedicat inițial copiilor unui orfelinat de la periferia Bucureștiului, iar în prezent ajută persoanele expuse riscului de excluziune socială.

Cotidianul Sfântului Scaun „L’Osservatore Romano” a dedicat ieri, 19 februarie 2018, o întreagă pagină dialogului dintre Sfântul Părinte și copiii orfani din România.

Atunci când copiii se întreabă „de ce?”. Ei au adresat întrebări Sfântului Părinte despre viață și moarte, despre boală și păcate, despre durerea provocată de abandonul propriilor părinți și despre dificultățile de a menține legături de durată.

Mulți „de ce”, a spus Papa, încercând să răspundă la toate întrebările. Acest lucru pentru că „niciodată nu se poate răspunde complet la o întrebare care vine din inimă” și pentru că la unele întrebări poate să răspundă doar Dumnezeu: „În viață există mulți „de ce?” la care nu putem răspunde. Putem doar să privim, să simțim, să suferim și să plângem”, a afirmat Pontiful Roman.

Referindu-se la întrebarea unui tânăr abandonat de două ori de mama sa, Papa a mărturisit că a plâns atunci când a citit-o. Tânărul a fost abandonat prima dată la vârsta de 2 luni și a doua oară la vârsta de 21 de ani. Totodată tânărul a mărturisit că tatăl lui a murit. „Ce vină am eu că nu mă vrea? De ce nu mă acceptă?”, a întrebat băiatul. „Nu este o chestiune de vină – a spus Papa – ci este o chestiune de mare fragilitate a adulților, datorată în cazul tău unor injustiții sociale care îi strivesc pe cei mici și săraci și a unei mari sărăcii spirituale. Da, sărăcia spirituală împietrește inimile și provoacă ceea ce pare imposibil, ca o mamă să-și abandoneze propriul fiu: acesta este rodul mizeriei materiale și spirituale, rezultatul unui sistem social greșit, inuman, care împietrește inimile, care ne face să nu găsim calea cea bună”.

La sfârșitul întâlnirii Papa le-a mulțumit celor prezenți, i-a asigurat de rugăciunile sale și totodată le-a cerut să se roage și pentru el.

 

 

Traducere și adaptare: Liviu Ursu

 

 

Sursa:osservatoreromano.va; e-communio.ro

Exprimaţi-vă opinia