Papa Francisc a denunțat traficul cu ființe umane drept ”o rușine și un scandal” pentru societățile dezvoltate. – REUTERS

RV 09 feb 2018. Sfântul Părinte a primit azi în audiență, în Sala Clementină din Palatul Apostolic, membrii ”Santa Marta Group”, grupul de lucru format din experți din diferite domenii și oameni ai Bisericii înființat pentru abordarea chestiunilor sociale și, în special, promovarea rugăciunii și reflecției privind traficul cu ființe umane. Audiența a fost prilejuită de Conferința anuală a grupului, care se reunește la Ziua mondială de rugăciune și reflecție împotriva traficului cu ființe umane. Conferința a fost dedicată anul acesta unei perspective mondiale asupra traficului cu ființe umane și a formelor moderne de sclavie. ”În calitate de lideri în forțele de ordine, cercetare, politici publice și asistență pastorală”, a remarcat papa în discursul său, ”voi oferiți o contribuție esențială pentru abordarea cauzelor și efectelor acestui flagel modern, care continuă să provoace mari suferințe umane”.

Papa Francisc: «Nutresc speranța că aceste zile de reflecție și de schimb de experiențe a adus într-o lumină mai clară interacțiunea problematicilor globale și locale ale traficului cu ființe umane. Experiența arată că atare forme moderne de sclavie sunt mult mai răspândite decât se poate închipui, chiar și – spre scandalul și rușinea noastră – în interiorul celor mai prospere dintre societățile noastre».

”Strigătul lui Dumnezeu adresat lui Cain, care se află în primele pagini ale Bibliei – «Unde este fratele tău?» – ne provoacă”, a spus mai departe papa Francisc, ”să analizăm cu atenție diversele forme de complicitate prin care societatea tolerează și încurajează, în special când e vorba de traficul cu ființe umane în scopuri sexuale, exploatarea bărbaților, femeilor și copiilor vulnerabili” (cf. exort. ap. ”Evangelii gaudium”, 211). ”Inițiativele menite să combată traficul cu ființe umane, în obiectivul lor concret de a dezafecta rețelele criminale, trebuie să țină cont tot mai mult de mai vastele sectoare aferente, cum este de exemplu uzul responsabil al tehnologiilor și mijloacelor de comunicare, pentru a nu vorbi de studiul privind implicațiile etice ale modelelor de creștere economică în care este privilegiat profitul în dauna persoanelor”.

Papa Francisc: «Sunt încrezător că dezbaterile voastre din aceste zile vor ajuta și la incrementarea conștiinței cu privire la necesitatea tot mai mare de a ajuta victimele acestor crime, însoțindu-le pe un parcurs de reintegrare în societate și de restabilire a demnității lor umane. Biserica este recunoscătoare pentru orice efort depus pentru a aduce balsamul milostivirii divine celor care suferă pentru că acesta reprezintă și un pas esențial pentru asanarea și reînnoirea societății în ansamblul său».

Exprimându-și, în fine, gratitudinea pentru angajarea și colaborarea arătată ”în acest sector crucial” de membrii Santa Marta Group, Sfântul Părinte a dat asigurarea rugăciunilor sale pentru buna reușită a lucrărilor și a invocat binecuvântarea Domnului aducătoare de ”înțelepciune, tărie și pace”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia