Luni, 29 ianuarie 2018, papa Francisc a celebrat Sf. Liturghie în capela Casei Sf. Marta din Cetatea Vaticanului.

29/01/2018 13:38
RV 29 ian 2018. ”Nu există o adevărată umilință fără umilire, fără înjosire”: susține papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată în cursul dimineții de luni, 29 ianuarie a.c., în capela Casei Sf. Marta din Cetatea Vaticanului. Pontiful a făcut un comentariu la lecturile biblice ale celebrării euharistice, punând accentul pe prima lectură în care se vorbește de umilirile pe care le-a întâmpinat regele David (2Sam 15,13-14.30; 16,5-13a).

David era un om viteaz, cu un suflet nobil, dar și un om păcătos care căzuse în adulter și omucidere. Cu toate acestea, Biserica îl venerează ca sfânt pentru că, a subliniat papa Francisc, ”el s-a lăsat transformat de Domnul, s-a lăsat iertat”, s-a căit de păcatele sale, dar și pentru că avea ”acea capacitate nu atât de simplă de a recunoaște că este păcătos”. Când fiul său Absalon organizează o revoltă împotriva lui, David nu se gândește cum să-și salveze viața, ci poporul, templul, chivotul legământului. În fața revoltei, David fuge: ”un gest care pare să fie de lașitate, însă e unul curajos. Mergând cu capul acoperit și desculț, David fuge în lacrimi. La înfrângere și fugă, se adaugă insultele, pe care el, punându-și speranța în Domnul, le acceptă cu toate că cei din jurul său erau dispuși să-l apere. Mergând pe Muntele Măslinilor, David prevestește figura lui Isus care urcă pe Muntele Calvar ca să-și dea viața în mijlocul insultelor și pus deoparte.
Papa Francisc: ”Uneori ne gândim că umilința înseamnă să stai liniștit, să mergi cu capul plecat uitându-te în jos. Dar și porcii merg cu capul în jos, iar aceasta nu este considerată o umilință. Aceasta este o umilință prefăcută, la preț redus, care nu mântuiește, nici nu ocrotește inima. Este bine să ne gândim la următorul lucru: nu există adevărată umilință fără umiliri, fără înjosiri, și dacă nu ești în stare să suporți, să duci pe umerii tăi o înjosire, nu ești umil, nu ești smerit. Te faci, dar nu ești”.

David ia asupra sa păcatele proprii. ”David este sfânt. Isus, cu sfințenia lui Dumnezeu, este Cel sfânt”, spune mai departe papa Francisc. ”David este păcătos, Isus este păcătos dar cu păcatele noastre. Amândoi, însă, sunt umiliți”.
Papa Francisc: «Există întotdeauna ispita de a lupta împotriva a celui care ne calomniază, împotriva celui care ne aduce umiliri, care ne face să ne rușinăm, ca acest Simei. David spune: nu. Domnul spune: nu. Calea de urmat nu este aceasta. Calea este aceea a lui Isus, profetizată de David: a suporta umilirile. ”Poate că Domnul – spunea David – se va uita la mâhnirea mea și îmi va face binele în schimbul înjosirilor de astăzi. A duce umilirile cu speranță».

Cu toate acestea, a continuat papa Francisc, umilința nu înseamnă a se justifica imediat în fața ofenselor, căutând să pari bun: ”dacă nu știi să trăiești o umilire, nu ești umil”. Aceasta este ”regula de aur”.
Papa Francisc: «Să-i cerem Domnului harul umilinței, dar cu umiliri. Era o soră care spunea: eu sunt umilă, dar umilită, niciodată! Nu, nu există umilință fără umilire. Să cerem harul acesta. Și chiar dacă unul este curajos, poate să ceară – cum ne învață Sfântul Ignațiu – poate să-i ceară Domnului să-i trimită umiliri ca să fie tot mai mult asemenea Lui».

(rv – D. Donnini – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia