Miercuri, 24 ianuarie 2018, a fost publicat mesajul papei Francisc la Ziua mondială a comunicațiilor sociale. – ANSA

RV 24 ian 2018. Jurnaliștii sunt îndemnați să fie ”custozii știrilor” și să promoveze un jurnalism de pace. Îndemnul vine de la papa Francisc și este adresat operatorilor mass-media prin mesajul său la Ziua mondială a comunicațiilor sociale 2018, pe care Biserica catolică o marchează anual în 24 ianuarie, comemorarea liturgică a Sfântului Francisc de Sales, patronul jurnaliștilor. Mesajul papei are ca temă ”Adevărul vă va face liberi. «Fake news» și jurnalismul de pace” și a fost publicat astăzi de Sala de presă a Sfântului Scaun.

Este nevoie de un jurnalism care, subliniază pontiful, trebuie ”să nu ardă știrile”, ci să caute întotdeauna adevărul și să fie mereu ”angajat în a indica soluții alternative la escaladarea gălăgiei și a violenței verbale”. Sfântul Părinte îndeamnă operatorii din domeniul comunicării să se întoarcă la fundamentul profesiei lor, mai mult, al ”misiunii lor” și să fie ”custozii știrilor”. Într-un timp dominat de răspândirea rapidă și neverificată a știrilor, tema mesajului din acest an este de o actualitate stringentă, cu toate că, amintește Sfântul Părinte, predecesorul său, Fericitul Paul al VI-lea, a ales în ”îndepărtatul” 1972 ca temă pentru Ziua mondială a comunicațiilor sociale ”Informarea, în serviciul adevărului”.

Dezinformarea discreditează persoanele și alimentează conflictele
În prima parte a mesajului papa Francisc analizează fenomenul «fake news». Știrile false, remarcă papa în mesaj, urmăresc să ”înșele și chiar să manipuleze cititorul”. Uneori, difuzarea lor urmărește ”să influențeze alegerile politice și să favorizeze câștiguri economice”. În timpurile noastre, răspândirea lor ”poate conta pe o folosire instrumentalizată a platformelor de socializare” care fac să devină ”virale” știrile false. Drama dezinformării, avertizează papa Francisc, ”este discreditarea celuilalt, reprezentarea sa ca dușman”, ceea ce poate ajunge chiar la ”alimentarea conflictelor”. Acest fenomen își înfige deseori rădăcinile în ”setea de putere” care ”se mișcă din falsitate în falsitate pentru a ne fura libertatea inimii”.

«Fake news» se bazează pe ”logica șarpelui”: nu este niciodată fără urmări
Cu toții, se subliniază în mesaj, sunt chemați să contrasteze aceste falsități și să pună accentul pe ”inițiative educative” care să ajute la a nu divulga inconștient dezinformări, ci să devină protagoniști ai dezvăluirii acestora. Pontiful face referință aici la Cartea Facerii, observând că la baza știrilor false se află ”logica șarpelui” care, într-un anumit fel, a fost ”realizatorul primei «fake news»”. Ispititorul, afirmă papa în mesajul său, ”își asumă o aparență credibilă” și mizează ”pe seducția care își face drum în inima omului prin argumentări false și atrăgătoare”. Exact ca știrile false. Acest episod biblic arată că ”nicio dezinformare nu este fără urmări. Dimpotrivă, a avea încredere în ceea ce este fals produce consecințe nefaste” din moment ce chiar și ”o distorsionare aparent lejeră a adevărului poate să aibă efecte periculoase”.

Căutarea adevărului este cel mai radical antidot la virusul falsității
”Cine se minte pe sine și ascultă propriile minciuni”, scrie papa Francisc citându-l pe Dostoievski, ”ajunge să nu mai aibă puterea de a deosebi adevărul”. Și tocmai adevărul, subliniază mesajul, este antidotul cel mai radical la ”virusul falsității”. Lărgind orizontul, papa evidențiază că ”eliberarea de falsitate și căutarea relației” sunt ”cele două ingrediente care nu pot lipsi dacă vrem ca gesturile și cuvintele noastre să fie adevărate, autentice, demne de încredere”.

Jurnalistul, custodele adevărului, să învingă logica de ”scoop”
Persoanele și nu strategiile, subliniază papa Francisc, constituie cel mai bun ”antidot împotriva falsităților”. Persoane care, ”libere de lăcomie, sunt gata să asculte și, prin efortul unui dialog sincer, lasă adevărul să iasă la suprafață”. Mesajul critică în mod deosebit ”logica de scoop”, aspirația firească, de altfel, prin care orice mijloc de informare dorește să aibă întâietate și exclusivitate în difuzarea unei știri. Dar pontiful evidențiază mai presus de toate responsabilitatea jurnaliștilor în actul informării. Jurnalistul, se spune în mesaj, este ”custodele știrii” și are îndatorirea ca, ”în iureșul știrilor și în vârtejul ”scoop-urilor”, să-și aducă aminte că în centrul știrii nu sunt rapiditatea difuzării și impactul asupra audienței, ci persoanele”.

Un jurnalism de pace care să genereze comuniune
Mesajul Sfântului Părinte se încheie cu un apel stăruitor în favoarea unui ”jurnalism de pace”. Nu este vorba, avertizează pontiful, ”de un jurnalism mieros, care să nege existența problemelor grave”, ci de un jurnalism ”fără pretenții, ostil față de falsități, de sloganuri cu efect și de declarații bombastice”. Este nevoie de un jurnalism care să fie ”făcut de persoane pentru persoane”, un jurnalism înțeles ca ”slujire” care să dea voce celor care nu au voce.

Mesajul papei la Ziua mondială a comunicațiilor sociale 2018 se încheie cu o rugăciune inspirată din scrierile Sfântului Francisc din Assisi. ”Ajută-ne să recunoaștem răul care se strecoară într-o comunicare ce nu creează comuniune”, este invocația papei, iar acolo ”unde este senzaționalism, fă-ne să folosim sobrietatea” și ”unde este falsitate, fă-ne să aducem adevărul”.

(rv – A. Gisotti – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia