Duminică, 14 ianuarie, s-a celebrat Ziua Mondială a Migrantului şi Refugiatului. În această zi specială, în bazilica “Sfântul Petru” din Vatican, papa Francisc a celebrat o sfântă Liturghie la care a dorit să invite imigranţii şi refugiaţii prezenţi în Dieceza de Roma. Au participat peste 9.000 de persoane, şi au concelebrat aproape 300 de preoţi şi episcopi.

Comunitatea catolică română de la San Vitale şi Grotte Celoni a beneficiat de 800 bilete de intrare, şi s-a bucurat de participarea parohului ei, pr. Isidor Iacovici, şi a preoţilor români care sunt la Roma. Au mai fost prezenţi în bazilică şi credincioşi greco-catolici şi ortodocşi, aşa încât numărul românilor a depăşit 800 de persoane. Doi dintre diaconii care au slujit la altar sunt originari din Dieceza de Iaşi, pr. diacon Andrei Lorenţ (FDP) şi pr. diacon Fabian Pitreţi (FDP), care a şi proclamat evanghelia.

Înainte de celebrare, alături de ceilalţi capelani de la Roma, pr. Isidor Iacovici şi Mons. Anton Lucaci au avut ocazia de a-l întâlni personal pe papa Francisc. Astfel, cei doi i-au putut reînnoi invitaţia de a vizita România.

Împreună cu celelalte steaguri naţionale, tricolorul a fluturat în catedrala “Sfântul Petru”, ca o piesă de seamă în marele mozaic al culorilor ce împodobesc Cetatea Eternă.

Emigranţi de toate vârstele şi de pe toate continentele s-au simţit ca acasă în bazilica pescarului din Galileea. Cântecele şi rugăciunile în diferitele limbi şi din diferite culturi au oglindit respectul faţă de diversitate, şi ospitalitatea arătată celui care bate la uşă sau cere ajutor. Cuvintele cu care papa Francisc şi-a deschis predica i-au îmbrăţişat pe cei prezenţi, pe fiecare în parte: “Unii aţi ajuns în Italia de puţin timp, alţii sunteţi de mulţi ani rezidenţi şi munciţi, şi alţii constituie aşa-numitele «a doua generaţie»”. Mai departe, papa Francisc a lansat un apel la ospitalitate, la a deveni aproapele celuilalt şi a-l iubi. Isus este prezent în cel sărac, în refugiaţi, în cei rebutaţi şi în cei care cer azil. Toţi suntem chemaţi să-i iubim aşa cum ne iubim pe noi înşine. La sfârşitul predicii, papa a încredinţat mijlocirii materne a preasfintei Fecioare Maria “speranţele tuturor migranţilor şi refugiaţilor din lume”.

La scurt timp după sfânta Liturghie, papa Francisc a transmis mesajul de la Angelus. Cu această ocazie, a anunţat că de acum înainte, din motive pastorale, Ziua Mondială a Migrantului şi Refugiatului va fi celebrată în a doua duminică din septembrie. Următoarea, adică a o sută cincizecea, va fi celebrată duminică, 8 septembrie 2019.

Pr. Iulian Robu

 

Exprimaţi-vă opinia